Yli 50 000 allekirjoitusta alle viikossa kerännyt kansalaisaloite susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta kirvoitti kansanedustajat tiukkasanaiseen keskusteluun eduskunnassa keskiviikkona. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula toivoo kansanedustajien ja ministeriöiden viimein ymmärtävän tilanteen laajuuden ja vakavuuden.

Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula toivoo aloitteen mahdollisimman pikaista käsittelyä ja susiongelmien ratkaisua ennen seuraavaa metsästyskautta.

– Kiitän suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista koskevan kansalaisaloitteen tekijöitä sekä jokaista aloitteen allekirjoittanutta suomalaista. Olette tuoneet keskusteluun ja päätöksentekoon tärkeän aloitteen, jolla olisi läpi mennessään iso vaikutus todella monien elämään ja jokapäiväiseen arkeen, Simula totesi puheenvuorossaan.

Yhä useampi koira joutuu suden suuhun

Erityisen huolestunut Simula on syksyn mittaan tapahtuneitten susien ja metsästyskoirien lisääntyneistä kohtaamisisista, joissa työkaveri, lemmikki ja perheenjäsen joutui raadelluksi ja yhä useammassa tapauksessa myös lähes kokonaan syödyksi. Joillain alueilla esimerkiksi hirvenmetsästys on jouduttu keskeyttämään aggressiivisten susien tai susilaumojen vuoksi.

Simula muistutti puheenvuorossaan, että mikäli vuosittaisia hirvenkaatolupia ei saada käytettyä susien vuoksi, seurauksena on kannan kasvun myötä muun muassa liikenneturvallisuuden vaarantuminen.

– Suomalainen metsästys- ja eränkäyntiperinne sisältää olennaisena osana nimenomaan koiralla metsästämisen, ja ilman toimivaa koiraa on esimerkiksi hirvenmetsästys hyvin työlästä ja paikoittain lähes mahdotonta. Ne, jotka sanovat ”pitäkää koiranne kiinni” tai ”hankkikaa suurpetoaidat”, eivät ymmärrä metsästyksestä tai eläinten kasvatuksesta juuri mitään, Simula huomauttaa.

EU:n helmoissa on turha pakoilla

Itsekin metsästävänä kansanedustajana Simula toivoo, että aloitteen myötä jokainen kansanedustaja ja ministeriö ymmärtäisi vihdoin ongelman laajuuden ja vakavuuden. Simulan mukaan EU:n helmoihin on turha pakoilla, sillä esimerkiksi eteläisessä naapurimaassamme Virossa susien kannanhoidollinen metsästys on jokavuotista.

– Katsokaa naapurimaatamme Viroa, jossa seuraavien kuukausien aikana tullaan kaatamaan peräti 140 sutta. Yhteiselo suden kanssa on Virossa sujuvampaa, koska kannanhoidollisella metsästyksellä pidetään suden ihmisarkuutta yllä. Ja kannanhoidollisesta metsästyksestä huolimatta kanta Virossa on elinvoimainen, Simula vetosi keskustelussa.

Suomen Uutiset