Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula tyrmää EU:n puheenjohtajamaa Portugalin ehdotuksen EU-maiden yhteisestä aserekisteristä, joka tietomurron sattuessa antaisi järjestäytyneelle rikollisuudelle yksilöityä tietoa aseiden omistajista ja sijainneista. Yhtä hyvin aseet voisi saman tien ojentaa terroristeille ja muille rikollisjärjestöille.

Keskustelu EU:n yhteisestä aserekisteristä on jälleen virinnyt, kun EU:n nykyinen puheenjohtajamaa Portugali on tehnyt ehdotuksen, jossa se vaatii terrorismin, maiden välisen järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman asekaupan torjunnan nimissä yhteistä aserekisteriä, josta selviäisi aseiden sijainti, tunnistetiedot ja aseen omistajan tiedot.

Portugali ehdottaa, että yhteinen rekisteri lisättäisiin terrorismin torjuntaan solmittuun Prümin sopimukseen, johon Suomikin on sitoutunut. Kansanedustaja Jenna Simula tyrmää ehdotuksen täysin.

– Tällaisella rekisterillä ei suinkaan saataisi terrorismia torjuttua tai laitonta asekauppaa kuriin, koska se koostuisi laillisista aseista ja niiden haltijoiden tiedoista. Sen sijaan tietomurron sattuessa järjestäytyneellä rikollisuudella olisi hallussaan yksilöityä tietoa aseiden omistajista ja näiden sijainnista koko Euroopan alueella – kuin ojentaisi aseet terroristeille ja muille rikollisjärjestöille, Simula varoittaa.

Suomalaisten aseet eivät EU:lle kuulu

Eilen julkaistussa Euroopan neuvoston ehdotuksessa todetaan, että komissio antaa esityksensä asiasta tulevina kuukausina. Kansanedustaja Jenna Simulan mukaan Suomen ei pidä missään nimessä suostua tällaiseen menettelyyn.

– Suomalaisten aseet eivät EU:lle kuulu. Meillä on omat kansalliset rekisterimme. Ylipäänsä täytyy käyttää suurta harkintaa, minkälaista dataa jakaa muiden maiden kanssa. Yksittäiset tiedot ihmisistä kun ovat nykyään käypää valuuttaa, kyberuhista ja tietomurroista puhumattakaan, Simula muistuttaa.

Suomen Uutiset