Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula on tuohtunut Luonnonvarakeskuksen aikeista lopettaa susien pannoitus. Susikannan kasvaessa holtittomasti eivät metsästäjät voi laskea koiriaan irti, hirvenmetsästys on uhattuna ja myös liikenneturvallisuus vaarantuu.

Luonnonvarakeskus (Luke) tiedotti 16. marraskuuta, ettei se pannoita susia tulevana kevättalvena. Vielä alkuvuodesta Luke kertoi tiedotteessaan, että mikäli susia saadaan merkittyä kevättalvella 2021, uusi palvelu avautuu seuraavana syksynä. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula on tuohtunut Luonnonvarakeskuksen aikeista.

– Mikäli Luke jättää pannoitukset tekemättä kevättalvella 2021, se tarkoittaa, ettei metsästäjillä ole tietoa seuraavanakaan syksynä laumojen liikkeistä. Luke ilmoitti pitävänsä välivuoden pannoituksesta, mutta nyt aikookin lopettaa pannoituksen kokonaan, Simula ihmettelee.

Kulunut syksy ollut koirille kohtalokas

Kulunut syksy on muutoinkin ollut kohtalokas useille kymmenille metsästyskoirille erityisesti Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa susikannan kasvun myötä. Esimerkiksi Haapavedellä hirvenmetsästys on paikoin keskeytetty lumentuloon asti, sillä lumettomuus hankaloittaa susien liikkeiden havainnointia entisestään.

– Metsästäjät eivät voi laskea koiriaan irti, ellei susitilanteesta ole ajantasaista tietoa ja kannan annetaan kasvaa holtittomasti. Hirvenmetsästys on uhattuna ja sen myötä myös liikenneturvallisuus vaarantuu, Simula kommentoi tilanteen seurauksia.

Pannoituksesta luopumisen syynä liiallinen byrokratia

Luonnonvarakeskus vetoaa päätöksessään muun muassa lupahallinnon kuormittavuuteen. Simula näkee, että lupahallintoa olisi kevennettävä eikä byrokratian vuoksi luopua susien pannoituksesta. Helmikuussa jättämässään kirjallisessa kysymyksessä Simula kysyi, onko hallituksen tavoitteena, että susien pannoitus ja metsästäjien käytössä oleva pantaseuranta jatkuu välivuoden jälkeen. Tuolloin maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vastasi, että ministeriön tavoitteena on pantaseurannan jatkuminen välivuoden jälkeen.

– Tilanne näyttää kuitenkin nyt siltä, ettei seuranta jatku ja pannoituksen välivuodesta on tulossa pysyvä tila, mikä tulee lisäämään metsästyskoirien menetyksiä ja osaltaan heikentämään viranomaisten ja metsästäjien välistä luottamusta. Vetoankin nyt jättämässäni kirjallisessa kysymyksessä ministeri Jari Leppään, jotta susien pannoitus jatkuisi ja jotta kannanhoidollinen metsästys aloitettaisiin mahdollisimman pian, Simula painottaa.

Eduskunnalle on jätetty kansalaisaloite susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisesta. Se on lähetekeskustelussa keskiviikkona 18. marraskuuta ja sitä voi seurata suorana lähetyksenä osoitteessa www.eduskunta.fi.

Suomen Uutiset