Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen vaatii vauhtia suden kannanhoidollista metsästystä selvittävään hankkeeseen ja metsästyksen aloittamiselle.

Sebastian Tynkkynen jätti eilen eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa hän kysyy hankkeen tämänhetkisestä tilanteesta ja aikataulusta.

– Maa- ja metsätalousministeriön julkaisemassa Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa linjattiin, että mikäli EU:n luontodirektiivin tulkinta mahdollistaa suden kannanhoidollisen metsästyksen, tullaan sille asetettavat tavoitteet ja toimintamalli sekä perustelut suunnittelemaan laajapohjaisessa työryhmässä. EU:n tuomioistuin antoi jo vuonna 2019 ennakkoratkaisun, joka mahdollistaa suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisen. Nyt on odoteltu jo pitkään kansallisten työryhmien tuloksia, Tynkkynen toteaa.

Kansalaisten huoli voimistunut

Maa- ja metsätalousministeriö asetti vuoden 2020 alusta selvitystyöryhmät selvittämään suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista Suomessa. Työryhmien saamista tuloksista ei kuitenkaan ole saatu vielä tietoa, eikä selvityksen valmistumiselle asetettu selkeää takarajaa.

– Kansalaisten huoli susikannan levittäytymisestä on aiheellisesti voimistunut. Huoli välittyi eduskuntaan asti, kun suden kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämistä vaativa kansalaisaloite keräsi kuluvan vuoden syyskuussa vaaditut 50 000 allekirjoitusta. On siis tarpeen, että suden kannanhoidollista metsästystä selvittävän työryhmän tuloksia saadaan mahdollisimman nopeasti hyödynnettäväksi. Työryhmien tuloksien aikataululle ja metsästyksen mahdolliselle aloitusajankohdalle olisi tarpeen saada selkeitä linjauksia, Tynkkynen vaatii.

Kannanhoidollisen metsästyksen puuttuessa Suomen susikanta on jatkanut viime vuosien aikana vahvistumistaan. Susien aiheuttamat vahingot sekä pihapiireissä pyörivät sudet ovat lisänneet vaatimuksia tilanteen korjaamiseksi. Tynkkynen jätti aiemmin tällä viikolla myös lakialoitteen, jossa hän esittää selkeämpiä oikeuksia puuttua susien aiheuttamiin vaaratilanteisiin pihapiireissä.

SUOMEN UUTISET