Luonnonvarakeskus tiedotti kuluvan viikon tiistaina, että susien pannoituksessa ja sen myötä pantaseurannassa pidetään välivuosi metsästyskaudella 2020-2021. Vuoden aikana Luke aikoo kehittää susien merkitsemiseen liittyviä tietopalveluita ja toimintamalleja, koska pantapalvelussa on esiintynyt häiriöitä ja tietoliikennekatkoja.

Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Jenna Simula pitää luonnonvarakeskuksen ilmoitusta uhkana tulevalle metsästyskaudelle.

– Susien pantaseurannalla on suuri merkitys susivahinkojen ehkäisyssä koiralla metsästystä suunniteltaessa. Ensi metsästyskaudella metsästäjillä ei ole käytössään palvelua, jonka avulla he saisivat ajantasaista tietoa pannoitettujen susilaumojen liikkeistä, Simula sanoo huolestuneena.

Hän epäilee, että pantaseurannan keskeyttäminen vaikuttaa esimerkiksi tulevan metsästyskauden hirvilupien käyttämiseen.

– Jos lupia jää käyttämättä, on tilanteella iso vaikutus muun muassa liikenneturvallisuuteen. Lisäksi suurriistavirka-aputoiminnan mielekkyys kaventuu välivuoden takia entisestään, Simula huomauttaa.

Metsästäjiä kuultava

Jo vuonna 2017 luonnonvarakeskus ilmoitti luopuvansa jossain vaiheessa susien pantaseurannasta. Uusimmassa Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa pantaseuranta on kuitenkin yksi keskeisimmistä toimista helpottaa metsästyskoirien käyttöä metsästyksessä myös jatkossa.

Simula kysyykin nyt hallitukselta jättämässään kirjallisessa kysymyksessä, millä toimilla se pyrkii estämään koiriin kohdistuvia susivahinkoja metsästyksessä pantapalvelun ollessa pois käytöstä, ja onko hallituksen tavoitteena jatkaa susien pannoitusta ja metsästäjienkin käytössä olevaa pantaseurantapalvelua välivuoden jälkeen.

– Tiedottamisen ristiriitaisuus ja korvaavan järjestelmän puute huonontavat entisestään metsästäjien suhtautumista luonnonvarakeskuksen toimintaa kohtaan, vaikka metsästäjiä tulisi nimenomaan kuulla ja kunnioittaa metsästykseen liittyvissä kysymyksissä, Simula summaa.

SUOMEN UUTISET