Porvarihallitus haluaa selvittää sukulaisten välisten pakkoavioliittojen seuraukset ja tarvittaessa toimenpiteet niiden kieltämiseksi Ruotsissa. Serkkujen väliset avioliitot ovat asiantuntijan mukaan tavallisia hyvinvointivaltion arkitodellisuuden ulkopuolella varjoyhteiskunnissa.

Kunniakäsitteen piirissä eläville ihmisille elämänkumppanin valinta voi olla enemmänkin useamman ihmisen kuin yksilön oma ratkaisu. Valintaan voivat vaikuttaa pikemminkin perheen, sukulaisten tai yhteisön perinteisiin liittyvät edut. Hienovaraisestikin ilmaistuna.

Ulkopuolisen saattaa siten olla hyvin vaikeaa arvioida, onko kyseessä lopultakin pakkoavioliitto, todetaan ruotsidemokraattien tukeman porvarihallituksen tiedotteessa.

Tavallista varjoyhteiskunnissa

Laki suhteutuu sukulaisten välisiin avioliittoihin kielteisesti mutta pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolella varjoyhteiskunnissa käytäntö voi olla toinen.

– On hyvin tavallista, että pakkoavioliitot solmitaan juuri serkkujen tai muiden sukulaisten välillä. Me syrjäytyneiden kanssa työskentelevät törmäämme tähän jatkuvasti, sanoo psykiatrian ylilääkäri Camilla Starck Ruotsin radiossa.

Selvityksen valmistelee hovioikeudenneuvos ja Svean hovioikeuden varapuheenjohtaja Anne Kuttenkeuler. Sen on oltava valmiina 1. lokakuuta vuonna 2024.

SUOMEN UUTISET