

LEHTIKUVA
Suomessa koronaa testataan pihistellen: Omalla rahallakaan ei välttämättä pääse – sairastuneiden todellista määrää ja sijaintia jo lähes mahdotonta tietää
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on huolissaan siitä, että niukalla testauskäytännöllä ei ole mahdollista saada luotettavaa kuvaa koronatilanteesta. – Testaamattomuus johtaa siihen, että tautitapauksia ei ole enää mielekästä seurata. Vaikka meillä olisikin matalat todetut tautitapausmäärät, se ei tarkoita sitä, etteikö virusta väestössä ole.
Useat terveydenhuollon yksiköt ympäri Suomea ovat viime päivinä ilmoittaneet koronaviruksen testauskriteerien huomattavasta kiristymisestä. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) ilmoitti perjantaina, että hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa.
Rajatun näytteenottoryhmän piiriin kuuluvat jatkossa lähinnä vanhukset, pitkäaikaissairaat ja ulkomailla oleskelleet terveydenhuollon ammattihenkilöt. THL:n kansallisten toimenpideohjeiden mukaan koronavirusnäytteitä ei enää oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.
THL:n johtaja: Sairastuneita jopa 30 kertaa enemmän
Pihistelevä testauslinja on kansalaiselle monella tavalla ongelmallinen ja jopa kummallinen. Koronan leviämisen hidastamista on hankala estää, kun käytössä ei ole luotettavaa tietoa sairastuneiden todellisesta määrästä ja sijainnista. Samaan aikaan mediassa edelleen seurataan vahvistuneiden tartuntojen kohoamista – monelta osin puutteellisen tiedon varassa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi maanantaina iltapäivällä, että Suomessa on todettu 272 laboratoriovarmistettua koronaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta kuitenkin totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa, että sairastuneiden todellinen lukumäärä voi hyvin olla jo 20–30 kertaa suurempi.
Testiin haluavia käännytetään pois
Tamperelainen kunnallisvaikuttaja Anton Sormunen hakeutui perjantaina Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) päivystykseen hengitystieinfektio-oireiden ja kuumeen takia, mutta hänelle ei tehty koronatestiä. Sormunen kertoi ensin asiasta Twitterissä.
– Täällä on paljon ihmisiä happiviikset naamalla. Ihmisiä käännytetään pois, eikä testata jos ei ole matkustellut tai lähipiirissä ei ole todettua tartuntaa, Sormunen kirjoittaa.
Suomen Uutiset tavoitti Sormusen. Sairaalassa Sormuselle oli kerrottu, että testiin pääsi vain, jos oli vieraillut ulkomailla pandemia-alueilla tai jos on todistettavasti ollut kontaktissa vahvistetun koronatartunnan saaneen henkilön kanssa.
– Sairaalan henkilökunta sanoi, että hengitysongelmat ovat astman oireita. Sairaalassa minua hoidettiin suoneen annettavalla kortisonilääkityksellä. Sain myös kortisonikuurin sekä antibioottikuurin keuhkoputkentulehdukseen.
– Pyysin itse, että minulta otettaisiin koronavirusnäyte, mutta sitä ei suostuttu tekemään. Sain vastaukseksi, että minun kohdallani kriteerit eivät täyty, Sormunen sanoo.
Hän ihmettelee sairaalan käytäntöä.
– Jokainen, jolla on näin vakavia hengitysoireita pitäisi testata, jotta ihmiset voitaisiin tarvittaessa määrätä karanteeniin, jotta virus ei leviäisi eteenpäin.
Tartuntaketjuja ei pystytä jäljittämään
Sormusen hengitysoireet pahenivat lauantaina, joten hän meni uudestaan sairaalaan seuraavana päivänä. Koronatestiin hän ei vieläkään päässyt.
– Kun keskustelin hoitavan lääkärin kanssa, niin hän oli kanssani samaa mieltä siitä, että koronatartuntaa epäilevät olisi hyvä testata uusien tartuntojen välttämiseksi. Lääkäri kuitenkin totesi, että sairaalan henkilökunnan on toimittava ohjeistuksen mukaan eikä siitä voi poiketa. Testattavien määrä siis pysyy rajattuna, ainakin toistaiseksi.
– Testaamattomuus on ongelma aivan kaikille siksi, että nyt monet levittävät virusta eteenpäin tietämättään, eikä tartuntaketjuja enää pystytä jäljittämään, Sormunen sanoo.
Tampereella ei saanut lähetettä yksityiselle
Testaustiedolla on aina myös henkilökohtaista merkitystä tartuntaa epäilevälle henkilölle itselleen. Sormusella oli viikonloppuna edelleen yli 38 asteen kuume ja hän kärsii hengitysvaikeuksista. Sormusella on astma sekä verenpainetauti.
– Kun poliitikolta tai terveydenhuollon asiantuntijalta kysyy millä rauhoittelisit ihmisiä, jotka ovat koronatilanteesta huolissaan, vastaus usein on “tämä tauti on vaaraksi lähinnä perussairaille ja vanhuksille.” Voin näin keuhkosairaana sanoa, että tämä ei rauhoita mieltä yhtään, Sormunen sanoo.
Testaukseen ei välttämättä pääse edes yksityiselle puolelle.
– Kysyin hoitavalta lääkäriltä lähetettä yksityiselle ja olisin ollut valmis maksamaan siitä. Lääkäri sanoi, ettei se onnistu koska samoja kriteereitä sovelletaan.
Rantanen: Niukka testaus ei anna luotettavaa kuvaa tilanteesta
Perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen on huolissaan siitä, että nykyisellä niukalla testauskäytännöllä ei ole mahdollista saada luotettavaa kuvaa koronatilanteesta.
– Testaamattomuus johtaa siihen, että tautitapauksia ei ole enää mielekästä seurata, sillä ne perustuvat tehtyjen testien määrään. Vaikka meillä olisikin matalat todetut tautitapausmäärät, se ei tarkoita sitä, etteikö virusta väestössä ole. Itse asiassa meillä on alusta asti vaadittu selkeää tartuntaketjuun kuulumista eli epidemia-alueella matkustamista tai lähipiiriin kuuluvan matkustamista. Suomi ei ole testannut muita flunssaisia koronan varalta, Rantanen sanoo.
Maailman terveysjärjestö suosittelee laajaa testaamista
Rantanen muistuttaa, että laajalla testaamisella on saatu hyviä tuloksia maailmalla.
– Etelä-koreassa on saatu tautitapaukset laskuun sillä, että testataan paljon ja näin tartuttajat on saatu pois tartuttamasta muita. Myös maailman terveysjärjestö WHO suosittelee mahdollisimman laajaa testaamista.
Tällä hetkellä olisi tärkeää huolehtia erityisesti terveydenhuollon ammattihenkilöiden suojaamisesta. Tartuntariskin madaltaminen on kuitenkin hankalaa, jos tartunnan saaneista ei ole varmaa tietoa.
– On muistettava, että kukaan ei tiedä viruksen käyttäytymisestä tarpeeksi. Terveydenhuolto suojautuu kyllä oireisten kohdalla, mutta tiedämmekö me varmuudella milloin taudinkantaja tartuttaa? Rantanen kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Emeritusprofessori: Useimmat koronaviruskuolemat Suomessa voitaisiin välttää – “laumaimmuniteetin rakentamiseen perustuva politiikka on tuhon tie”

Hallitus toimii nyt, kuten perussuomalaiset viime viikolla ehdottivat – ”Parempi myöhään kuin ei milloinkaan”

Juvonen: Hoitohenkilökunnan testaaminen on juuri nyt erityisen tärkeää

WHO kehottaa kaikkia maita järeisiin toimiin koronan pysäyttämiseksi: ”Ne, jotka katsovat sivusta tekevät kohtalokkaan virheen”

Perussuomalaiset kysyivät hallitukselta päiväkotien ja koulujen sulkemisesta – Marin ei suosittele valmiuslain käyttöönottoa

Lääkäri: Tarvitsemme järeitä karanteenitoimia nyt tai terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa ajautua Italian kaltaiseen kaaokseen

Juvonen: Kansalaisilla ollut vaikeuksia päästä koronavirustesteihin, vaikka ovat saapuneet epidemia-alueelta – “Tämä on erittäin kyseenalaista ja vaarallista leikkiä”

Korona-viruksen leviämismallinnus todistaa – ratkaisevat hetket ovat juuri nyt käsillä

Perussuomalaiset peruuttavat yleisötilaisuutensa maaliskuussa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää