

Riikka Purra, Samuli Salminen ja Jussi Halla-aho Tuumaustunnilla 26.10.2018. / MATTI MATIKAINEN
Suomesta matalien palkkojen maa? Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset
Suomalaista duunaria vyörytetään nyt toden teolla kumoon. Saatavuusharkinnan poisto myllertäisi työelämän.
Työnantajaleiri liittolaisineen vyöryttää nyt toden teolla kumoon suomalaista duunaria. Yleissitovuus on koetuksella, ay-jäsenmaksujärjestelmä yritetään romuttaa. Hallitus- ja työnantajarintaman happamaan keitokseen kuuluu lisäksi saatavuusharkinnan poisto. Se myllertäisi suomalaisen työelämän lopullisesti.
Perjantain Tuumaustunnilla pureuduttiin saatavuusharkinta-asiaan. Matti Putkosen isännöimässä tilaisuudessa puhuivat Jussi Halla-aho, Samuli Salminen ja Riikka Purra. Youtube, 1 h 18 min.
Työvoiman määrä kasvaa maailmassa räjähdysmäisesti. Suomalaista duunaria ajetaan tilanteeseen, jossa he joutuvat kilpailemaan heikentyvien työehtojen ja laskevien palkkojen työpaikoista koko maapallon väestön kanssa. Kaiken kukkuraksi suomalainen joutuisi julkisten tulonsiirtojen muodossa maksamaan itse itsensä syrjäyttämisestä. Ei se näin voi mennä.
Asiaa tutkinut Suomen Perusta -ajatuspaja (SP) julkaisi raporttinsa Työmiehen Tuumaustunnilla perjantaina. Tutkimustulokset ovat hälyttäviä.
– Mikäli saatavuusharkinnasta luovuttaisiin, selkeitä häviäjiä olisivat suomalaiset matalapalkka-alojen työntekijät. Tämä koskee sekä matalapalkka-aloilla kokopäiväisesti töitä tekeviä, osa-aikaisesti töitä tekeviä että matalapalkka-aloilta töitä hakevia työttömiä, SP:n tutkija Samuli Salminen kertoo.
Selkeitä voittajia saatavuusharkinnan poisto leipoisi matalapalkka-alojen työnantajista. Koska pelkällä alhaisella palkalla on Suomessa mahdotonta tulla toimeen, olisi veronmaksajien tultava hätiin maksumieheksi.
– Koska matalapalkka-aloille työllistyvät EU-/ETA-alueen ulkopuolisen työntekijät eivät käytännössä elä Suomessa palkallaan, Suomen julkinen talous joutuu tulonsiirroilla maksamaan matalapalkka-alalle tulleen tarvittavan toimeentulon, Salminen katsoo.
Hallituksen falskit perustelut
Käytännössä matalapalkka-aloille tulevien työntekijöiden pääsy Suomen työmarkkinoille toimisi epäsuorana yritystukena matalapalkka-alojen yrityksille.
Julkinen keskustelu saatavuusharkinnan poistosta pyörii väärän väittämän ympärillä. Pääministeri Juha Sipilä, valtionvarainministeri Petteri Orpo ja sisäministeri Kai Mykkänen ovat kukin vuorollaan vakuutelleet poistamisen välttämättömyyttä harhaanjohtavalla väitteellä, että Suomeen tarvitaan erityisosaamista. Hallituksen perustelut eivät kestä päivänvaloa. Erityisosaajat eivät ole saatavuusharkinnan piirissä tälläkään hetkellä.
Erityisen kummallista on, että vasemmistoliiton ja SDP:n riveistä on näytetty vihreää valoa saatavuusharkinnan poistolle.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan Sipilä muiden ohella esittää harhaanjohtavia väitteitä lainsäädännön nykytilasta.
– Pääministeri Sipilä on puhunut, että saatavuusharkinnasta on luovuttava, koska Suomi tarvitsee osaajia. Saatavuusharkinnalla kuitenkin pyritään nimenomaan estämään sellaisten ihmisten tuloa, joilla ei ole tosiasiallisia edellytyksiä työllistyä suomalaisilla työmarkkinoilla, Halla-aho painotti aiemmin.
Rakennusliitto on yrittänyt varoittaa kovakorvaisia päättäjiä toistuvasti.
Duunari ei voi olla ainoa, joka joustaa
Aiemmin Suomessa oli kolme joustomekanismia. Valuutta jousti, ja työntekijät joustivat yhdessä työnantajien kanssa. Tänä päivänä maan kilpailukykyä painaa osaltaan joustamaton eurovaluutta sekä sopimiskulttuurin hylännyt työnantajaleiri. Duunarin niskaan yksinomaan kasattu paine purkautuu rajuina työmarkkinariitoina.
Epäreilu sanelu ei sovi perussuomalaiseen pirtaan. Sopimisen tielle on palattava. Pakkosanelun ja lakkoaallon ohella on olemassa kolmas tie. Sen tien nimi on yhteispeli.
Saatavuusharkintaraportti luettavissa täällä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset tyrmäsivät työehtojen heikennykset jo 2015: “Hallitus pelleilee vakavilla asioilla – sen on loputtava”

Tuumaustunnilla: Saatavuusharkinnan poistolla olisi karut seuraukset duunarille – aihetta kommentoimassa Halla-aho, Salminen ja Purra

Saatavuusharkinnasta kertova raportti julkaistu – kuka hyötyy, kuka maksaa?

Saksa avaamassa ovensa riittävästi tienaaville ammattitaitoisille maahanmuuttajille – Suomessa ei tuloilla ja kieli- tai ammattitaidolla ole niin väliä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.