Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) aikoo ryhtyä elvyttämään Suomen taantuvaa taloutta, kertoo Helsingin Sanomat. Rahat Urpilainen aikoo ottaa syksyllä valtion toisesta lisätalousarviosta.

Ehdotus tapahtui juuri sen jälkeen, kun pääministeri Jyrki Katainen (kok.) julkisti aikeensa tiukentaa talouskuria entisestään sen vuoksi, että valtion nettovelkaantuminen on kasvanut yhä heikon talouskehityksen vuoksi. Urpilainen ei esitä lisäleikkauksia. Hän toivoo, että budjettiriihen yhteydessä päätettäisiin työllisyyssopimuksesta, jossa työmarkkinajärjestöt sopisivat maltillisista palkankorotuksista ja hallitus elvyttäisi. Hallitus voisi tukea kehitystä rajallisilla veronkevennyksillä.

Merkittäviä työllisyyttä parantavia rakenteellisia uudistuksia ei Urpilainen esitä. Eläkeikää hän ei aio nostaa, vaan eläkeuudistus on haudattu VM:n SDP-taustaisen ylijohtajan Jukka Pekkarisen työryhmään. Uudistus tulisi voimaan vasta vuonna 2017. Puheenjohtaja Urpilainen ei kerro, mitä mieltä SDP aikoo olla asiasta ensi vaalikaudella.

Valtiovarainministeri Urpilaisesta poiketen pääministeri Katainen väläyttelee uusien leikkausten mahdollisuutta.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että hallitus sitoutuu toteuttamaan uusia sopeutustoimia, jos valtion velan bruttokansantuoteosuus ei käänny laskuun. Suomen pankin uuden ennusteen mukaan osuus nousisi 62 prosenttiin.

– Keväällä seuraavan budjettikehyspäätöksen yhteydessä pitää katsoa, miltä maailma silloin näyttää. Jos näyttää siltä, että velkaantumistavoitetta ei saavuteta, edessä on uusia sopeutustoimia, Katainen sanoi tiistaina Ylen haastattelussa.

Velan taitosta ei hänen mukaansa tingitä, koska kyse on myös uskottavuudesta. Samalla pitäisi panostaa kasvuun, missä on Kataisen mukaan työmarkkinajärjestöillä suuri rooli ensi syksynä.

ps verkkotoimitus