

LEHTIKUVA
Talous ratkaissee Yhdysvaltain välivaalit republikaanien eduksi
Kuinka aborttioikeuden kumoaminen vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen? Saavatko demokraatit torjuntavoiton, vai tekevätkö republikaanit paluun valtaan? Millainen on Trumpin rooli? Näistä asioista keskusteltiin eduskunnan kansalaisinfossa, kun Etyjin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila esitti vaalianalyysin. Hän tarkasteli vaalipiirikohtaisia tilanteita ja tulokseen vaikuttavia tekijöitä.
Etyj tarkkailee useissa osavaltioissa vaaleja, jotka siis lähestyvät demokraattien hallitsemassa Yhdysvalloissa. Marraskuussa USA:n kongressin edustajainhuoneeseen valitaan kaikki edustajat, kolmannes senaatista sekä osavaltioiden ja paikallistason päättäjiä.
Mitä äänestäjät haluavat?
Entä mikä äänestäjiä nyt kiinnostaa? Median mukaan esimerkiksi aborttioikeus, Capitolin valtaus, eriarvoisuus, ilmastonmuutos, rasismi, vaalikieltäjät ja Donald J. Trump.
Näin siis kertoo media. Mutta tutkimukset kertovat aivan erilaisista kiinnostuksenkohteista.
– Tutkitusti äänestäjiä kiinnostavat eniten talous, työmarkkinat ja pörssi (26 %). Sen jälkeen inflaatio ja elinkustannukset (19 %), Vilhelm Junnila kertoo.
Hän siteeraa tutkimusta, jonka mukaan muita kiinnostuksenkohteita ovat demokratian pelastaminen (7 %), maahanmuutto (5 %), polarisaatio ja aborttioikeus (4 %) sekä rikollisuus, ilmastonmuutos ja Trump (3 %).
– Se, mitä äänestäjät haluavat, ei aivan synkkaa yhteen sen kanssa, mitä media kirjoittaa ja mitä kolumneissa lukee, Junnila kiteyttää.
– Aivan selvästi on nähtävissä, että ykkösasiaksi ovat nousemassa talous ja kuluttaja-asiat, kuten ruuan ja polttoaineen hinta, Junnila jatkaa ja ennustaa tämän muuttavan kokonaisuutta republikaaneille suosiollisemmaksi.
Trump on suosituin amerikkalainen
Myös Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsilan mukaan Yhdysvaltain vaalien ratkaisevat kysymykset ovat talous ja inflaatio, joka on nyt korkeimmillaan 40 vuoteen. Junnilan tavoin myös Ruotsila toteaa, ettei aborttikysymys ole vaalien keskeinen asia, vaikka media siitä paljon puhuukin.
Amerikkalaisten oikeista mielialoista kertoo erityisesti se, että entinen presidentti Donald Trump on selvästi suositumpi kuin istuva presidentti Joe Biden, eikä Trumpilla pelottelu ole muuttanut tilannetta.
– Trump on kaikkein suosituin amerikkalainen. Ette ole kuulleet tätä suomalaisesta mediasta, mutta näin se on, Ruotsila sanoo.
Tutkimusten mukaan enemmän kuin kaksi kolmesta amerikkalaisesta (69 %) ei halua Bidenia uudestaan valkoiseen taloon. Pääosin kansalaiset (70 %) ovat tyytymättömiä siihen, miten asiat ovat kehittyneet Yhdysvalloissa.
Syylliset löytyvät hallituksesta ja korruptiosta
Demokratia ja siihen kohdistuvat uhat ovat vakava ilmiö. Yhdysvalloissa selvä enemmistö rekisteröityneistä äänestäjistä (71 %) uskoo, että demokratiaan kohdistuu uhkia. Puolet (50 %) uskoo, että maa on jo liian jakaantunut ja alle puolet (43 %) kokee, että demokratian ongelmat voidaan ratkaista. Vain viidennes (21 %) äänestäjistä uskoo, ettei demokratiaa uhkaa mikään.
Tutkimusten mukaan syylliset demokratian uhkaan ovat hallitus, hallinnon korruptio ja tietyt johtajat. Polarisoituneessa valtiossa syytöksiä esitetään melko tasaisesti kahteen suuntaan: toiset syyttävät Trumpia ja nationalismia, toiset Bideniä ja woke-kulttuuria.
Ruotsilan esityksen mukaan alle joka neljäs amerikkalainen (23 %) luottaa presidentti-instituutioon. Kongressiin luottaa hyvin harva (7 %). Eikä lehdistölläkään mene hyvin, sillä vain harva kansalainen luottaa mediaan (16 %). Markku Ruotsilan mukaan luvut voivat tosiasiassa olla alhaisemmatkin. Vertailun vuoksi todettakoon, että valtaosin amerikkalaiset luottavat armeijaan (64 %) ja yksityisyrittäjiin (70 %). Noin puolet luottaa myös poliisiin huolimatta poliisia kohdanneista kohuista ja poliisiin liitetystä rasisminarratiivista.
Vilhelm Junnilan mukaan presidentin puolue on hävinnyt paikkoja edustajainhuoneessa lähes jokaisessa välivaalissa vuodesta 1862 alkaen. Tämä tarkoittaa, että on äärimmäisen harvinaista pärjätä välivaaleissa silloin, kun presidentti on samasta puolueesta ja varsinkin, kun presidentin suosio on alhainen.
Tämänkin mukaan vaalitulos tulisi olemaan demokraattien tappio.
Katso lähetys uudelleen oheisesta videoklipistä. Vilhelm Junnilan alustamaan keskusteluun osallistuivat Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila (noin 45:00) ja UPI:n tutkija Maria Lindén (os. Annala), josta Trump teki kuuluisan.
Maria Asunta
Artikkeliin liittyvät aiheet
- aborttioikeus Maria Lindén woke-kulttuuri välivaalit demokraatit Joe Biden Republikaanit Nationalismi Markku Ruotsila Donald Trump Etyj Vilhelm Junnila Yhdysvallat korruptio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ajoi nuoren miehen kuoliaaksi – perusteli yliajoa uhrin “äärioikeistolaisuudella”

Konservatiivijuontaja: Demokraatit tulevat hylkäämään Bidenin ja Harrisin – syrjään heittäminen ollut suunnitelmissa alusta asti

USA myi öljyä varmuusvarastoistaan Kiinaan – ostajalla yhteyksiä presidentin poikaan

Biden demonisoi Trumpin kannattajia “ääriaineksiksi” ja “vihanlietsojiksi” – vaati samaan hengenvetoon kansallista yhtenäisyyttä

Joe Bidenin suosio romahtanut – Junnila: Yhdysvaltain vaaleissa viisi osavaltiota ratkaisee senaatin kohtalon

Kansanedustaja seuraa Yhdysvaltain vaaleja paikan päältä – “Tässä osavaltiossa äänestyspaikalle voi tulla aseen kanssa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.