

PS ARKISTO
Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”
Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén hämmästelee Puheenvuoro-blogissaan konkretian puutetta valtioneuvoston lähes 300-sivuisesta teoksesta: Suomen kestävän kasvun ohjelma. Hän epäilee, että teos on paikoittain kopioitu hallituspuolueiden omista puolueohjelmista. Tekeleen varsinainen pihvi on yhdeksässä viimeisessä sivussa, joissa esitetään ensi kertaa edes jonkinlaisia laskelmia elpymisvälineen kansantaloudellisista hyödyistä. Ne ovat mitättömän pienet paketin hintaan nähden.
Matti Virén kirjoittaa, että EU:n elpymisvälineen tuoma taloushyöty näkyy vain numeroiden huolellisella lukemisella. Hän kiinnittää huomiota taulukkolukuihin, joissa bruttokansantuotteen ero havaitaan tämän ja ensi vuoden aikana. Lisäystä lukuihin kertyy yhteensä 0,4 prosenttiyksikköä.
Työllisyysaste kasvaisi elpymisvälineen käytön myötä vuosina 2021-23 niin ikään 0,4 prosenttiyksikköä. Ennusteet eivät ylety tämän pidemmälle.
– Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla, Virén pamauttaa.
Summanmutikassa hyväksytty paketti
Virén ihmettelee sitä, ettei hallitus ole tilannut laskelmia paketin vaikutuksista parhailta asiantuntijoilta. Suomi on kuitenkin paketin nettomaksaja.
– Viimeistään nyt on varmaan käynyt selville, että elvytyspaketin taloudellista vaikutuksista ei ole tehty mitään asianmukaista tutkimusta. Hallitus on aikoja sitten hyväksynyt paketin, eikä päätöksen tueksi silloin tarvittu mitään selvityksiä tai tutkimuksia.
Valtioneuvoston laskelmat nojaavat vahvasti niin sanottuun finanssipoliittiseen kertoimeen. Tämä tarkoittaa panoksen ja tuloksen välistä hyötysuhdetta. Virénin mukaan esitetty kerroinmalli on alkeellinen, eivätkä se edes heijasta kovin hyvin Suomen talouden oloja.
Mitä laskulle tehdään?
Elpymisvälineen tarpeellisuutta on alleviivattu väitteellä, jonka mukaan pandemiakriisin keskellä tarvitaan elvytystä. EU-maat ovat saaneet komissiolta vapauden olla välittämättä budjettien alijäämäsäännöistä pandemian vuoksi. EU-maat ovatkin elvyttäneet talouksiaan varsin runsaskätisesti.
Joissain EU-maissa ennen koronaelvytystä koholla olleet velkamäärät ovat aiheuttaneet mitä ilmeisimmin huolta, koska tähän elpymisväline pureutuu huomattavasti tehokkaammin kuin Suomen talouden elpymiseen. Se ohjaa rajusti velkaantuneille EU-maille niiden budjettien ulkopuolelta eräänlaista ylimääräistä rahaa, mikä ei näy siten näiden maiden velkaantuneisuustilastoissa.
Suomen toimiessa jälleen kerran nettomaksajana, tarkoittaa se myöhempää sopeutustarvetta. Myöhemmin tuleva lasku pitää maksaa.
Ohjelman sivulla 288 (juuri ennen taulukkoa) todetaan: “Jos elvytyksen jälkeen seuraa julkisen talouden sopeutustoimia eli veronkorotuksia ja/ tai julkisten menojen leikkauksia, on näillä vastaavasti negatiivinen vaikutus BKT:hen ja työllisyyteen.”
Työllistämistoimien hyvät vaikutukset voivat onnistuessaan toki heijastua pidemmällekin kuin mihin ennustejakso yltää.
Sivun 290 lopussa todetaan: “Voidaan pitää hyvin epätodennäköisenä, että nyt suunnitellut elvytystoimet johtaisivat niin merkittävään tuottavuuden ja työllisyyden kasvuun, jotta julkisen talouden kestävyys olennaisesti kohentuisi.”
– Viimeaikainen tutkimus on osoittanut, että tulevat veronkorotukset ovat samalla tavalla efektiivisiä kuin ”nyt” toteutuvatkin korotukset. Päivänselvää on tietenkin, että kokonaisvaikutus on vahvasti negatiivinen, Virén hahmottaa elpymispaketin kokonaisvaikutuksia.
Siltarumpupaketti
Virén kritisoi elpymispaketin varojen kohdentamista. Hän kysyy, miten rahanpesun estäminen elvyttää pandemiasulkujen moukaroimaa taloutta.
– Paketilla ei ole tarkoitus elvyttää, vaan hankkia kannatusta eri puolueiden, etujärjestöjen ja muiden lobbareiden keskuudessa, Virén toteaa.
– Mitä esimerkiksi seuraava liirum-laarum tarkoittaa: ”Vahvistetaan työmarkkinoiden toimivuutta ja kohtaantoa ottamalla kaikki työvoimapotentiaali käyttöön. Kilpailukyvyn vahvistamiseksi lisätään Suomen houkuttelevuutta kansainvälisille osaajille. Työuria pidennetään edistämällä työelämässä olevien työkykyä ja jaksamista”? Minkä puolueen vaaliohjelmasta tämä on poimittu?
Markkinataloudesta hylkiö
Virénin mielestä elpymispaketti kammoksuu markkinatalouden oppeja. Mikään ei tunnu onnistuvan ilman valtion ja EU:n väliintuloa.
– Jotenkin koko ohjelmasta huokuu epäusko – sanoisiko halveksunta – markkinataloutta kohtaan.
– Työntekijät eivät löydä työpaikkoja ilman, että heidät viedään kädestä pitäen rekrytoijan puheille, Virén toteaa.
Elvytyspaketissa jaossa olevat rahat jakavat yritykset kahteen osaan: toiset saavat tukea, toiset eivät saa. Virén vihjaakin, että lähes 300-sivuinen teos voisi hyvin toimia tukirahojen hakuoppaana.
– Kestävän kehityksen -ohjelmasta voi katsoa ne tiuhaan esiintyvät hakusanat ja fraasit, joilla rahaa irtoaa. Nyt vaan kaikki luukulle, hän kannustaa.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen taloudellinen hyöty EU-jäsenyydestä ja sisämarkkinoista – vaiko sittenkin haitta? Professori Virén avaa populistista hokemaa sisämarkkinahyödystä

Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään

Halla-aho: EU-elvytyspaketti ei jää kertaluonteiseksi – “Vain Suomessa päättäjät pettävät itseään tai ainakin kansalaisia”

Euroopan unioni siirtyy yhteiseen velkaan ja liittovaltion suuntaan – ”Puheet Suomen viennin elvyttämisestä EU-paketilla ovat pötyä”

PS: Suomen on torjuttava EU:n tukipaketti – ”Raja on tullut vastaan ja jonkun on näytettävä esimerkkiä”

PS kyselytunnilla: Hallituksen politiikka on teollisuusvihamielistä

EU:n elvytysrahat lentämässä taivaan tuuliin – Koponen: “Tämä on täyttä hulluutta”

Antikainen: Huijasiko pääministeri Marin Suomen osaksi tulonsiirtounionia?

Koponen: Espanjalaisia palkitaan laiskuudesta ja saamattomuudesta – suomalaisten kärsiessä koronapandemian ja rajoituksien vaikutuksista
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.