Sunnuntain vastaisen yön aikana käytiin Yhdysvalloissa republikaanien ja demokraattien esivaaleja yhteensä viidessä osavaltiossa. Suomen Uutiset seurasi tuloslaskentaa paikan päällä Yhdysvalloissa.

Republikaanien esivaalit sijoittuivat Kansasiin, Kentuckyyn, Louisianaan ja Maineen. Demokraateilla oli kolmen osavaltion viikonloppu: Kansas, Louisiana ja Nebraska, joista Bernie Sanders voitti Hillary Clintonin Kansasissa ja Nebraskassa.

Donald Trump ja Ted Cruz saivat lauantaina käydyissä republikaanien esivaaleissa molemmat kaksi osavaltiovoittoa. Cruz voitti Kansasin ja Mainen. Trump voitti Louisianan ja Kentuckyn, mutta vain hiuksenhienosti. Cruz otti kiinni Trumpin etumatkaa valitsijamiesten määrässä.

Ted Cruzin suosio näyttää vähitellen kasvavan. Louisianassa Trump sai ennakkoäänistä 46,7, Cruz 22,9 ja Rubio 20,1 prosenttia. Varsinaisen vaalipäivän äänistä Cruz sai 40,7, Trump 40,4 ja Marco Rubio 9,5 prosenttia. Näin ollen Trumpin vastaiset äänet näyttävät keskittyvän Cruzille. Sama ilmiö näkyy myös Kentuckyssa.

– Donaldilla on etumatka valitsijamiesten määrässä, mutta se on vain alle sata. Keräämme lisää tarvittavia valitsijamiehiä, mutta ehdokkaiden määrän täytyy pienentyä, Ted Cruz sanoi vaalitulosten selvittyä puheessaan Idahossa viitaten Rubioon.

”Tärkeintä on Cruzin taipumaton taistelu senaatissa perustuslain suomien kansalaisoikeuksien puolesta”John ja Ellen, Georgia

Donald Trump vaati myös Rubiota jättämään presidenttikisan kesken ja sanoi nauttivansa kisasta Cruzia vastaan.

– Marco Rubiolla oli huono ilta. Haluan että hän jättää kisan kesken. Haluan mies miestä vastaan -kisan Cruzin kanssa, Trump sanoi vaalitulosiltana pitämässään lehdistötilaisuudessa West Palm Beachissa, Floridassa.

Konservatiivien CPAC-konferenssin viimeisenä päivänä lauantaina eläkeläispariskunta John ja Ellen Georgiasta kertoivat kannattavansa Ted Cruzia. Keskiluokkaisesta pariskunnasta John työskenteli vuosia Applella. Heille tärkeintä on Cruzin taipumaton taistelu senaatissa perustuslain suomien kansalaisoikeuksien puolesta. Sama asia mikä senaattoreiden ja median silmissä on tuonut Cruzille maineen yhteistyökyvyttömänä, tuo nyt hänelle ääniä esivaaleissa.

Rubio ja John Kasich eivät jätä kisaa kesken ainakaan ennen 15. maaliskuuta, jolloin pidetään esivaalit heidän kotiosavaltioissaan Floridassa ja Ohiossa. Cruz avasi viime perjantaina kymmenen kampanjatoimistoa Floridassa vaikka osavaltion voittaja vie kaikki valitsijamiehet eikä Cruz ole ollut kannatustutkimuksissa lähelläkään voittoa. Tarkoituksena on selvästi estää Rubion voitto.

– Kun voitamme Floridassa niin ihmisten henkinen ja taloudellinen tuki on meidän takanamme, Rubion viestintäpäällikkö Alex Conant sanoi Fox Newsillä.

Seuraavaksi kisa siirtyy Idahon, Havaijin, Michiganin ja Mississippin osavaltioihin, joissa käydään esivaalit ennen 15. maaliskuuta. Trumpilla on nyt 378, Cruzilla 295, Rubiolla 123 ja Kasichilla 34 valitsijamiestä.