Ruotsin sosiaalihallituksen arvostelukyky on pettänyt totaalisesti ja sosiaalinen media on repeämässä raivosta. Viranomainen jakoi oppaan, jossa informoidaan sovittelevin sanoin lapsen kanssa naimisissa olevaa aikuista. Oikeasti Ruotsissa naimisiin pääsee alle 18-vuotias vain erikoisluvalla ja seksi alle 15-vuotiaan kanssa on rikos.

– Materiaali on herättänyt voimakkaita reaktioita ja kommentteja. Vedämme aineiston nyt pois julkisuudesta ja mietimme miten sitä muutetaan, sanoo yksikön päällikkö Petra Rinman.

Sosiaalihallitus piti kohun takia kriisikokouksen ja julkaisi sen jälkeen tiedotteen, jossa se kertasi opaskirjasen julkaisemiseen johtaneita syitä. Tarkoitus oli yleisradioyhtiö SVT:n mukaan informoida maahanmuuttajia lapsen oikeuksista, lapsi- ja pakkoavioliittokiellosta sekä muista ruotsalaisen yhteiskunnan menettelytavoista ja säännöistä.

Poliitikot kritisoivat ankarasti nyt jo julkisuudesta vedettyä opasta. Sitä kutsuttiin turistiesitteeksi ja ihmeteltiin suureen ääneen, miksi sanat ”rikos” ja ”vankila” uupuivat esitteestä. Jopa hallituksen lapsiministeri Lena Hallengren oli äärimmäisen tuohtunut oppaasta ja ilmoitti Aftonbladet-lehdessä, että sitä oli mahdotonta hyväksyä ja se ei saa johtaa epäilykseen siitä, mitkä lait ovat Ruotsissa voimassa.

Ruotsidemokraatit syytti Twitterissä demarijohtoista hallitusta opaskirjasen takapiruksi. Viestin mukaan asialla on ”hallitus, joka aiemmin viikolla äänesti lapsiavioliittojen totaalikieltoa vastaan.” Twiitissä luvattiin vielä, että ”hulluus loppuu 9. syyskuuta”. Silloin Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan Ruotsissa oli vuoden 2016 maaliskuussa 132 naimisissa olevaa lasta. Lukuihin sisältyy viraston ilmoituksen mukaan suurta epävarmuutta.

Suomen Uutiset