Suomi kulkee kohti valoisampaa tulevaisuutta hallituksen määrätietoisten toimenpiteiden ansiosta, vakuutti Toimi Kankaanniemi (ps.) ja luetteli runoilijan tavoin pitkän listan hallituksen vuoden aikana tekemiä myönteisiä asioista.

– Kipeät menoleikkaukset on tehty. Eläkeuudistus on hyväksytty. Kilpailukykysopimus on syntynyt. Sote ja kuntien tehtävien purku etenevät. Kärkihankkeet luovat uutta kasvua. Asunto- ja muu rakentaminen on kiihtynyt. Liikenneinfraan panostetaan historiallisen paljon. Säädöksiä on purettu enemmän kuin edellisinä vuosikymmeninä, Kankaanniemi listasi Eduskunnan käsitellessä julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2017-2020.

– Vuodessa on tapahtunut paljon positiivista. Paljon on työtä vielä tehtävä.

– Oppositio kuulitteko, me emme luovuta. Jatkamme päätösten tekemistä vastalauseistanne huolimatta, Kankaanniemi huudahti.

Tavoitteisiin pääsemiseen tarvitaan uusia rohkeita avauksia. Niistä hän kiitti etenkin työministeri Jari Lindströmiä (ps.).

– Syksyn työllisyys- ja yrittäjyyspakettiin on ladattu vahvasti odotuksia. Uskomme talouden käänteeseen. Tämä hallitus sen tekee. Kansantalous elpyy, Kankaanniemi iloitsi.

Edellisen hallituksen toimettomuus

Kankaanniemi vertasi istuvan hallituksen meininkiä edellisen hallituksen synkkiin synteihin. Viime kaudella valtio otti uutta velkaa 25 miljardia euroa. Kunnat velkaantuivat seitsemän miljardia valtionosuusleikkausten johdosta.

Näin kävi, vaikka omaisuutta myytiin yli kolmen miljardin euron edestä.

– Yhteensä viidessä vuodessa julkinen sektori söi noin 40 miljardia euroa enemmän kuin tienasi, Kankaanniemi muistutti.

Kuitenkin työttömyys kasvoi 100 000 ihmisellä ja bruttokansantuote supistui.

– Tänä vuonna bkt:n arvioidaan kasvavan runsaan prosentin ja maltililisen kasvun ennustetaan jatkuvan. Työttömyys kääntyy laskuun ja velkaantuminen hidastuu, Kankaanniemi arvioi.

Kiitoksia myös ay-liikkeelle

Kankaanniemi kiitti myös ay-liikettä, joka tuli hallituksen rinnalle rakentamaan tulevaisuutta.

– Luottamus palautui yhteiskuntaan! Kilpailukykymme saavuttaa tärkeimmät kilpailijamme Ruotsin ja Saksan. Hallitus on tehnyt sen, mitä on luvannut, Kankaanniemi totesi.

Samalla perussuomalainen eduskuntaryhmä kantaa huolta sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta. Poliisien määrän pitää pysyä yli 7000:n.

Tämä hallitus tekee

Opposition esitysten yhteenlaskettu hinta nousisi Kankaanniemen mukaan miljardiluokkaan.

– Meillä ei ole varaa siihen kevytmieliseen velkavetoisuuteen ja pysähtyneisyyteen, jota koettiin viime vaalikausi. Onneksi meillä on hallitus, joka ei pelkää eikä selittele, vaan tekee päätöksiä, joilla Suomi nousee, Kankaanniemi viitoitti.

Veli-Pekka Leskelä