Maaliskuun 20. päivänä voimaantulleen EU:n ja Turkin palautussopimuksen jälkeen Kreikan saarille on tullut paljon vähemmän uusia tulijoita kuin aiemmin. Maaliskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana uusia turvapaikanhakijoita saapui keskimäärin lähes tuhat ihmistä vuorokaudessa. Sopimuksen voimaantulon jälkeen keskimääräinen tulijamäärä on pudonnut 78 ihmiseen vuorokaudessa.

Kreikkalaisviranomaisten mukaan pudonneesta tulijamäärästä on turhan aikaista vetää johtopäätöksiä, sillä kelit ovat olleet Kreikan itäosissa sateisia ja tuuli on ollut voimakasta.

Kreikan hallituksen maahanmuuttopolitiikan koordinointiyksikön tiedottaja kertoo, että tulijamäärät ovat vaihdelleet maaliskuun kolmen ensimmäisen viikon aikana 250 ja 3 300 tulijan välillä.

Salakuljettajat hakeutuneet turvapaikanhakijoiksi ennen Turkki-sopimusta

Financial Timesin tavoitti puhelimitse aikanaan itse ihmissalakuljettajana toimineen syyrialaispakolaisen. Hän kertoi, että useimmat salakuljettajat hakeutuivat hänen tapaansa turvapaikanhakijoiksi päivää tai kahta ennen Turkin palautussopimusta.

Hän kertoi kelien olleen ankarat. Hän mainitsi tietävänsä perheen, joka yritti kahdesti viikon aikana matkata Turkin rannikolta Kreikan saarelle, mutta aallokko oli liian kovaa. Perhe yrittää tehdä matkansa myöhemmin kelien parannuttua.

Henri Myllyniemi