Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen vaatii pikaisesti muutoksia saatavien kierrätykseen perintäfirmojen kautta.

– Suomessa on enemmän sääntö, kuin poikkeus käyttää yksityisiä perintäfirmoja maksamatta jääneiden saatavien perintään. Esimerkiksi sairaanhoitopiirit lähettävät saamatta jääneet hoitokulumaksut perintäfirmalle, jolloin laskuun lisätyt perintäfirman kulut ja korot kasvavat joka kuukausi. Jollei asiakas kykene maksamaan, siirtyy perintä ulosottoon. Näiden julkisoikeudellisten saatavien kierrättäminen perintäfirman kautta on täysin turhaa, sanoo Tolppanen.

Turhaa velallisen taakan kasvattamista

Yksityisoikeudellisissa tapauksissa maksamattomat velat siirtyvät ensin pääsääntöisesti perintäfirmaan, sieltä käräjäoikeuteen ja sen jälkeen ulosottoon. Käräjäoikeuden jälkeen velkaan lisätään satojen eurojen oikeudenkäyntikulut.

– Tämä on turhaa velallisen taakan kasvattamista. Oikeus antaa perintä-asioissa yksipuolisen päätöksen. Velallinen ei edes pääse tilaisuuteen, jossa hänen asiansa käsitellään. Tämä ei edes sovi oikeusvaltion periaatteisiin, toteaa Tolppanen.

Ulosottoon vuosittain 2,6 miljoonaa asiaa

Tolppasen mukaan velallisen kohtelu on Suomessa kohtuutonta.

– Kukaan ei ehdoin tahdoin halua ulosoton asiakkaaksi. Se edeltää aina inhimillistä hätää. On hyvä muistaa, että maassa on noin 400 000 työtöntä, puolitoista miljoonaa eläkkeensaajaa ja miljoona köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä, heidän taakkaansa ei ole syytä lisätä.

– Kun ihminen joutuu velkakierteeseen, seuraa siitä myös luottotietojen menetys. Tämä vaikeuttaa elämää ja estää pääsemästä takaisin pinnalle. Meillä luottotiedot saa takaisin vasta kahden vuoden jälkeen siitä, kun viimeinen voudin lasku on maksettu. Jostain syystä hyväosaiset suomalaiset haluavat rangaista ahdinkoon joutunutta ihmistä useaan kertaan, ja pidentää ja pitkittää tieten tahtoen hänen hädänalaista tilaansa, Tolppanen sanoo.

Ulosottoon tulee vuosittain 2,6 miljoonaa asiaa. Yksityishenkilöitä ulosotossa on vuosittain puoli miljoonaa. Tolppanen on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen.

SUOMEN UUTISET