

LEHTIKUVA
Tragedian kahdet kasvot: Turkin maanjäristys voi helpottaa Suomen ja Ruotsin tietä Natoon
Kriisiaikoina kansa kietoutuu johtajansa ympärille ja niin käynee myös maanjäristysten järkyttämässä Turkissa. Itsevaltainen presidentti tuskin tarvitsee enää vippaskonsteja tullakseen valituksi uudelleen maan johtoon. Tämä saattaa helpottaa Ruotsin ja miksei Suomenkin tietä Natoon.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on tähän mennessä pyöritellyt Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittista johtoa melkoisessa karusellissa, jonka melskeissä valtaeliitti on taipunut sangen omalaatuisiinkin verbaalisiin asentoihin.
Katastrofeilla on tapana vahvistaa vallassa olevaa hallintoa ja niinpä on oletettavissa, että kansa kerääntyy toukokuun presidentin- ja parlamenttivaaleissa itsevaltaisen johtajansa ympärille ilman sen suurempaa suostuttelua tai varsinkaan pakotusta.
– Mitä nopeammat sekä yksinkertaisemmat vaalit ja vähän liikehdintää niiden jälkeen, sitä parempi Ruotsille, arvelee Maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Magnus Christiansson Dagens Nyheterissä.
– Jos Erdoğan onnistuu heti varmistamaan enemmistön, niin se on parempi, kuin epäselvä ja kiistanalainen vaalitulos.
Katastrofi auttaa imagon hallinnassa
Avun tarjoaminen Turkin maanjäristyksen uhreille saattaa kyynisesti ajatellen ja erityisesti Ruotsin kannalta tasoittaa maan tietä Natoon. Maan hallitus onkin jo päättänyt materiaalisesta sekä asiantuntija-avusta kriisialueelle.
Lisäksi Turkin ja Syyrian Punaiset Puolikuut saavat yhteensä seitsemän miljoonaa kruunua omaan avustustoimintaansa.
– Ruotsille avautuu tilaisuus osoittaa solidaarisuuttaan tarjoamalle Turkille apua pelastustöissä. Voimme näyttää, ettei Ruotsi vastaa Lähi-Idän propagandassa levitettyä kuvaa Koraaneita polttavasta kansakunnasta.
S
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vippaskonsti Punainen Puolikuu Magnus Christiansson itsevaltainen Turkin ja Syyrian maanjäristys Turkin maanjäristys Turkin vaalit Turkin presidentti Nato-jäsenyys valtaeliitti Koraanin polttaminen humanitäärinen katastrofi vaalitulos Recep Tayyip Erdoğan Turkki nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jimmie Åkesson: Ruotsi ei saa mennä liian pitkälle Turkin myötäilyssä

Kirjeenvaihtajan varoitus: Moskeijoiden perjantairukoukset voivat johtaa väkivaltaisuuksiin Ruotsissa

Koraanin poltto Tukholmassa johti mielenosoituksiin kautta muslimimaailman – Paludan aikoo jatkaa Turkin painostamista

Halla-aho: “Venäjä viestittää länsimaille, että se on valmis menemään niin sanotusti päätyyn asti, eikä sillä ole mitään aikeita istua neuvottelupöytään”

Packalén toivoo eduskunnan vahvistavan Natoon liittymisen jo ennen eduskuntavaaleja

Purra: EU-lakien vaikutus puolustusmateriaalien tuottamiseen huolettaa – ”Tästäkin pitäisi uskaltaa puhua”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.