

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Tukiviidakko torppaa työnteon – 725 000 Ruotsin työikäistä veronmaksajien varassa
Joka kahdeksas työikäinen eli 725 000 ihmistä elää Ruotsissa täysin tukien varassa. Yhteiskunnan varoilla eläminen on usein taloudellisesti kannattavampaa kuin kokoaikaisenkaan työn vastaanottaminen. ”Enhän minä voi pakottaa ihmisiä töihin”, siunailee työvoimapulan kanssa kamppaileva yrittäjä.
”Miten on mahdollista, että työnantajat eivät pysty täyttämään avoimia työpaikkoja, vaikka vapaita käsiä on valtavasti? Valitettavasti tilanne on se, että monien sosiaalietuuksilla elävien ei yksinkertaisesti kannata mennä töihin”, julistaa työantajaliitto Almega Dagens Nyheterin mielipidesivulla.
Helmikuun puolivälissä Ruotsissa oli avoimessa haussa 33 000 työpaikkaa, joihin ei vaadittu sen kummempaa tutkintoa saatikka perehtyneisyyttä toimialaan. Työn vaatimat taidot olisivat opittavissa ahkeroinnin ohessa.
Työnteko ei kannata
Almegan tuoreen Att börja eller inte börja arbeta -raportin mukaan kahden tukien varassa elävän aikuisen ja yhden lapsen muodostaman kotitalouden käteen jäävät tulot lisääntyvät ainoastaan 200 kruunua (17 euroa) kuukaudessa, jos toinen vanhemmista menee matalapalkkaiseen kokopäivätyöhön.
Jos lapsia on useampia, työnteosta ei ole mitään taloudellista hyötyä verrattuna tukien varassa elämiseen.
– Kotitalous voi tänään tukien ja avustusten turvin saada samat tulot kuin käymällä töissä. Siinä ei ole mitään tolkkua. Työnteon pitää aina olla kannattavampaa kuin tuilla eläminen, painottaa raportin toinen kirjoittaja, pääekonomisti Patrick Joyce.
Saman saa huhkimattakin
Palvelualan yrittäjä Anestis Chartalidis on suivaantunut siitä, että pysyviä työntekijöitä ei kirjapalkoilla löydy. Hän kuulee jatkuvasti samaa viestiä siitä, että työnteko ei siivousalan palkoilla kannata, saman saa huhkimattakin.
– Tuet pois heiltä, jotka toistuvasti kieltäytyvät työnteosta. Täällä on rampannut työnvälityksen lähettämiä henkilöitä, jotka ovat olleet työttömänä 18 vuotta. Työ ei heille kelpaa, vaikka ovat olleet tumput suorina 18 vuotta!
– En voi ymmärtää miten työnvälitys voi hyväksyä tällaista, Chartalidis siunailee Tidningen Näringslivet-julkaisussa.
Työantajat purkaisivat kannustinloukut vaatimalla tuensaajilta aktiivisempaa otetta työnhakuun ja asettamalla tukikaton. Vähän ansaitsevien verotusta voisi keventää ja toisaalta työnantajien tukiporkkanoita lisätä. Työnvälitystäkin olisi syytä tehostaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Anestis Chartalidis Patrick Joyce Att börja eller inte börja arbeta töihin ei kannata mennä avoimet työpaikat työnantajaliitto Almega kannustinloukku tukien varassa elävät työnantajat tukikatto veronalennukset matalapalkka-alat Kannustinloukut Työnvälitys Ruotsi Työvoimapula
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Perussuomalaiset haluaa tarjota suomalaisille lisää työtunteja: ”Maa ei nouse millään muulla kuin työllä ja sillä, että siitä tulee kannattavaa”

Suomeen saapuvat maahanmuuttajat eivät rahoita suomalaisten eläkkeitä tai paikkaa työvoimapulaa – tulijat ovat tulonsiirroista riippuvaisia ja kärsivät korkeasta työttömyydestä

Poliisilta järkyttävä arvio ulkomaisen työvoiman hyväksikäytöstä – hallituksen maahanmuuttopolitiikka tukee ihmiskauppaa, riistoa ja ihmisoikeuksien polkemista

Tee tunti töitä viikossa – olet hallituksen mielestä työllistetty

Brittilehti kertoo Ruotsin synkkevästä tiestä: käsikranaattilähiöiden rikolliset ovat soluttautuneet jo paikallispolitiikkaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää