Joka kahdeksas työikäinen eli 725 000 ihmistä elää Ruotsissa täysin tukien varassa. Yhteiskunnan varoilla eläminen on usein taloudellisesti kannattavampaa kuin kokoaikaisenkaan työn vastaanottaminen. ”Enhän minä voi pakottaa ihmisiä töihin”, siunailee työvoimapulan kanssa kamppaileva yrittäjä.

”Miten on mahdollista, että työnantajat eivät pysty täyttämään avoimia työpaikkoja, vaikka vapaita käsiä on valtavasti? Valitettavasti tilanne on se, että monien sosiaalietuuksilla elävien ei yksinkertaisesti kannata mennä töihin”, julistaa työantajaliitto Almega Dagens Nyheterin mielipidesivulla.

Helmikuun puolivälissä Ruotsissa oli avoimessa haussa 33 000 työpaikkaa, joihin ei vaadittu sen kummempaa tutkintoa saatikka perehtyneisyyttä toimialaan. Työn vaatimat taidot olisivat opittavissa ahkeroinnin ohessa.

Työnteko ei kannata

Almegan tuoreen Att börja eller inte börja arbeta -raportin mukaan kahden tukien varassa elävän aikuisen ja yhden lapsen muodostaman kotitalouden käteen jäävät tulot lisääntyvät ainoastaan 200 kruunua (17 euroa) kuukaudessa, jos toinen vanhemmista menee matalapalkkaiseen kokopäivätyöhön.

Jos lapsia on useampia, työnteosta ei ole mitään taloudellista hyötyä verrattuna tukien varassa elämiseen.

– Kotitalous voi tänään tukien ja avustusten turvin saada samat tulot kuin käymällä töissä. Siinä ei ole mitään tolkkua. Työnteon pitää aina olla kannattavampaa kuin tuilla eläminen, painottaa raportin toinen kirjoittaja, pääekonomisti Patrick Joyce.

Saman saa huhkimattakin

Palvelualan yrittäjä Anestis Chartalidis on suivaantunut siitä, että pysyviä työntekijöitä ei kirjapalkoilla löydy. Hän kuulee jatkuvasti samaa viestiä siitä, että työnteko ei siivousalan palkoilla kannata, saman saa huhkimattakin.

– Tuet pois heiltä, jotka toistuvasti kieltäytyvät työnteosta. Täällä on rampannut työnvälityksen lähettämiä henkilöitä, jotka ovat olleet työttömänä 18 vuotta. Työ ei heille kelpaa, vaikka ovat olleet tumput suorina 18 vuotta!

– En voi ymmärtää miten työnvälitys voi hyväksyä tällaista, Chartalidis siunailee Tidningen Näringslivet-julkaisussa.

Työantajat purkaisivat kannustinloukut vaatimalla tuensaajilta aktiivisempaa otetta työnhakuun ja asettamalla tukikaton. Vähän ansaitsevien verotusta voisi keventää ja toisaalta työnantajien tukiporkkanoita lisätä. Työnvälitystäkin olisi syytä tehostaa.

SUOMEN UUTISET