Arabiemiraattien Al Aan TV:n toimittaja Jenan Moussa onnistui paikallisen avustajan välityksellä haastattelemaan kolmea eurooppalaista jihadistia, jotka ovat nyt Idlibissä odottamassa hallituksen joukkojen hyökkäystä.

Syyrian keskushallinnon joukot ovat alkukesän aikana puhdistaneet Syyrian eteläosissa, Golanin kukkuloiden läheisyydessä, olevat alueet Isis-terroristeista ja muista jihadisteista. Presidentti Assadia vastustavien jihadistien viimeinen tukikohta on Idlibin maakunta pohjoisessa lähellä Turkin rajaa.

Idlibin alueella arvioidaan olevan 2,6 miljoonaa siviiliä ja noin 18 000 kapinallisjoukkojen taistelijaa, joista yli puolet on ulkomaalaisia. Kapinallisjoukot koostuvat Syyrian vapautusrintamasta, al-Qaida-henkisestä HST-ryhmästä ja useista muista, pienemmistä ryhmistä, joiden jäsenet usein siirtyvät jihadistiryhmästä toiseen. Tilanteen sekavuutta lisää se, että hallituksen joukkojen puolella taistelee syyrialaisten lisäksi ainakin venäläisiä ja iranilaisia joukkoja. Lisäksi pakolaistulvasta huolestunut Turkki on tuonut alueelle vahvoja joukko-osastoja.

Arabiemiraattien Al Aan TV:n toimittaja Jenan Moussa onnistui paikallisen avustajan välityksellä haastattelemaan kolmea ”eurojihadistia”, jotka ovat nyt Idlibissä odottamassa hallituksen joukkojen hyökkäystä. Haastatellut jihadistit ovat kotoisin Hollannista ja Belgiasta, ja he ovat olleet Syyriassa jo yli viisi vuotta. Videolla he peittävät kasvonsa ja käyttävät jihadistinimiään, jotka kertovat heidän synnyinmaansa: Abu Mohammad alHollandi, Abu Zubair alHolandi ja Abu Abdul Rahman alBelgiki.

Eurojihadistit myöntävät, että Idlibissä on pientä paniikkia ja kaaosta ilmassa hallituksen joukkojen hyökkäystä odotellessa. Jihadistit rukoilevat Allahilta voimia ja pystyttävät puolustuslinjoja pysäyttääkseen ”barbaariset shiiat”.

Hollantilaisen jihadistin mukaan Idlibissä on yli 10 000 ulkomaalaista jihadistia, joilla ei ole mitään paikkaa minne mennä, joten he tulevat taistelemaan loppuun asti. Eivätkä he pelkää kuolemaa.

Kapinalliset tappavat toisiaan

Syyrian keskushallinnon joukot eivät kuitenkaan ole ulkomaalaisten jihadistien ainoa vihollinen. Myös osa maltillisemmista kapinallisista haluaisi päästä eroon ulkomaalaisista jihadisteista, koska silloin Syyrian ja Venäjän joukoilla ei olisi niin suurta syytä hyökätä heidän kimppuunsa. Venäjällä on erityisen suuri hinku selvittää välinsä Syyriassa majailevien, Kaukasukselta tulleiden jihadistien kanssa.

Idlibin alueella onkin viime kuukausina tapahtunut useita selvittämättömiä salamurhia, jotka ovat kohdistuneet kovan linjan jihadisteihin. Murhien arvellaan olevan maltillisempien kapinallisten työtä.

Harmageddon vai kotimatka

Idlibin taistelusta odotetaan jonkinlaista Harmageddonia, suurta viimeistä taistelua, johon eri osapuolet kokoontuvat sotiakseen kuolemaan asti. Tilanteen voi rinnastaa myös Yhdysvalloissa käytyyn Alamon taisteluun, jossa texasilaiset puolustivat linnoitustaan lähes viimeiseen mieheen.

Mutta aikovatko kaikki jihadistit jäädä taistelemaan?

– Vaikka kaikki kolme vakuuttelivat olevansa valmiita taistelemaan kuolemaan saakka, lähteidemme mukaan useat ulkomaiset taistelijat yrittävät sopia kotimaidensa hallitusten kanssa siitä, että he voisivat palata kotiin, Jenan Moussa pohtii videolla.

Onko Idlib siis viimeinen taistelu, vai tuovatko pakenevat eurojihadistit Harmageddonin tullessaan Eurooppaan?

SUOMEN UUTISET