

Vaalimaan rajanylityspaikalla on ollut viime päivinä ruuhkaa. / LEHTIKUVA
Turistiviisumiasia saatiin kuntoon poliittisen paineen ansiosta – “Perussuomalaiset olivat koko ajan oikeassa”
Tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa tehtiin eilen linjaus, jonka mukaan valtioneuvosto antaa periaatepäätöksen Venäjän kansalaisten maahantulon ja viisumien myöntämisen merkittävästä rajoittamisesta. Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman vakavalla vahingoittumisella.
Vielä toissa päivänä hallitus toi esiin, ettei se voi tehdä poliittista päätöstä venäläisten matkailun estämiseksi vedoten juridisiin esteisiin. Tuolloin hallitus oli sitä mieltä, että Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa ei voida kieltää turistiviisumeja venäläisiltä.
Eilen hallituksen mieli kuitenkin muuttui, ja se ilmoitti kieltävänsä turistiviisumit.
Perusteita epäämiselle riittää
Kansanedustaja Olli Immonen pitää valtiojohdon tuoretta päätöstä oikeana. Hallitus muutti oikeudellista tulkintalinjaansa mahdollistaakseen turistiviisumien kieltämisen, aivan kuten perussuomalaiset vaativat.
Immonen vaati aiemmin tällä viikolla hallitusta kieltämään turistiviisumit venäläisiltä. Hän totesi viisumien epäämiselle löytyvän lukuisia perusteita.
– Kansallisen turvallisuuden takaaminen, yleisen järjestyksen turvaaminen, Suomen kansainvälisten suhteiden ylläpito, pakotevaikutusten tehostaminen sekä moraalinen tuki Ukrainalle ovat kaikki asianmukaisia perusteita ryhtyä vaadittaviin toimiin, Immonen totesi keskiviikkona.
Mahdoton muuttui mahdolliseksi
Periaatepäätöstä hallitus perustelee Suomen kansainvälisen aseman turvaamisella.
Viime viikon keskiviikkona Immonen kritisoi ulkoministeriötä ylikireästä tulkintalinjasta viisumiasiassa.
– Suomen Schengen-säännösten tulkintalinja onkin saatettava tässä suhteessa vastaamaan muiden Schengen-maiden ja EU:n komission linjaa, Immonen totesi tuolloin.
Eilen hallitus muutti tulkintalinjaansa. Se, mikä vielä toissapäivänä oli juridisesti ja oikeusvaltion näkökulmasta mahdotonta, muuttui mahdolliseksi.
Poliittinen paine pakotti
Immosen mukaan hallitus viimein ymmärsi tulkinnallisen liikkumavaran mahdollisuudet viisumiasiassa.
– Oikeudellinen tulkintalinja muuttui ja hyvä niin. Hallitus ymmärsi, ettei ylikireä tulkintakäytäntö palvele Suomen ja suomalaisten etua.
– En kuitenkaan usko, että Suomen valtiojohto olisi päätynyt tähän ratkaisuun ilman poliittista painetta. Vasta opposition ja kansalaisten asettama poliittinen paine hallitusta kohtaan pakotti hallituksen muuttamaan tulkintalinjaansa, Immonen sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- poliittinen paine maahanpääsy viisumirajoitukset kansallinen turvallisuus itäraja Schengen-maat Pakotteet Ulkoministeriö Ukraina Venäjä perussuomalaiset hallitus Olli Immonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra ja Halla-aho: Enemmistö venäläisistä tukee edelleen hävityssotaa – kokoomuksesta väläytetään jopa turvapaikkaa venäläisille

Immonen: Suomi on EU:n heikoin lenkki – ”Venäläisten viisumien epäämiselle löytyy perusteet”

Immonen: Matkustaminen Suomeen ei ole ihmisoikeus

Perussuomalaiset: Suomi on venäläisten huvimatkailijoiden portti Eurooppaan – hallituksella ei todellista tahtoa estää tilannetta

Halla-aho: Suomi on vitkutellut venäläisten viisumiasiassa – ”Hallituksen jatkuva aloitekyvyn puute huolestuttaa”

Purra moittii hallituksen hidastelua venäläisten turistiviisumien estämisessä: ”Kun ongelmat kohdataan, niitä ei haluta tunnistaa, sinisilmäisyys ja hyväuskoisuus ovat syvällä”

Vihervasemmisto ja kokoomus väläyttävät turvapaikkojen myöntämistä venäläisille – perussuomalaisille ei käy: ”Itäraja voidaan ja se täytyy sulkea ensisijaisena toimenpiteenä, kun tilanne kärjistyy”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.