Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) esittää Iltalehden haastattelussa, että turvapaikan hakeminen on perusoikeus, joka menee kaiken muun edelle. Perussuomalaiset huomattavat, että näin ei ole.

Suomessa on maahanmuuttoviraston arvion mukaan tällä hetkellä noin 2 000 laittomasti maassa oleskelevaa henkilöä. Laillisesti maassa oleskelevia vähintään yhden kielteisen päätöksen saaneita on runsaat 7 000 henkilöä.

– Turvapaikkajärjestelmää väärinkäytetään jatkuvasti matkustamalla usean turvallisen maan läpi siihen maahan, johon halutaan jättää hakemus. Tämä ei ole mikään perusoikeus kenellekään, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Turvallisuutta tärkeämpää vaikuttaa eri maiden turvapaikanhakijamäärien valossa olevan sosiaaliturvan taso. Tämän kaltaiseen turvapaikkashoppailuun pitäisi pystyä puuttumaan jollakin tavalla. Myös kielteisestä päätöksestä seuraava valituskierre pitäisi jollakin keinolla saada katkaistua.

Antikaisen mielestä kaikki perusteet, joilla turvapaikkaa haetaan, pitäisi ilmoittaa yhdellä kertaa, jolloin uusintahakemuksien tehtaileminen kielteisen päätöksen jälkeen maasta poistamisen tahalliseksi viivyttämiseksi ei olisi enää mahdollista.

Ei minkäänlaisia ohituskaistoja

Nykyisen hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on helpottaa työllistyneiden turvapaikanhakijoiden oleskeluluvan saantia huolimatta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Kuinka tämä saadaan yhdistettyä ulkomaista työvoimaa koskevaan tarveharkintaan, on jäänyt epäselväksi.

– Ministeri Maria Ohisalon mainitsema työperusteisen oleskeluluvan myöntäminen kielteisestä turvapaikkapäätöksestä huolimatta murentaa sekä turvapaikkajärjestelmän uskottavuutta että työvoiman saatavuusharkinnan perusteita. Onko tavoitteena pitää kaikki Suomeen pyrkivät maassa millä tahansa verukkeella?

– Turvapaikkaprosessi ei saa olla ohituskaista työluvan saamiselle. Miten paperittomana Suomeen saapuneen turvapaikanhakijan ammattipätevyys yleensäkään voidaan todistaa? Antikainen ihmettelee.

Miten kauan ”yksittäistapauksia” siedetään?

Iltalehden kysymykseen turvapaikanhakijoiden aiheuttamasta mahdollisesta turvallisuusuhasta ministeri Ohisalo ei suoranaisesti ota kantaa, vaan mainitsee ongelmana ihmisten syrjäytymisen taustasta riippumatta. Myöskään muihin ongelmiin, kuten tiettyjen maiden kansalaisten yliedustukseen seksuaalirikostilastoissa hän ei tarkemmin kommentoi muuten kuin painottamalla ennaltaehkäisevää työtä.

Helsingin Sanomien mukaan joka neljäs vuonna 2017 seksuaalirikoksesta epäilty on ulkomaalainen. Raiskauksissa peräti kolmannes epäillyistä on ulkomaalaisia.

– Viimeistään Oulun seksuaalirikokset osoittivat, että ennaltaehkäisevä työ ei näytä purevan. Miten kauan näitä ”yksittäistapauksia” aiotaan sietää ennen kuin asioihin tulee muutos? Sisäministerin tulisi olla enemmän huolissaan maan sisäisen turvallisuuden ylläpidosta kuin turvapaikkashoppailijoiden palvelemisesta, Antikainen moittii.

SUOMEN UUTISET