Jyväskyläläinen perussuomalaisten kansanedustaja Kauko Tuupainen vaatii perustettavaksi vammaisvaltuutetun virkaa. Tuupainen on tehnyt asiasta lakialoitteen. Samaan tehtävätyyppiin kuuluvat jo Suomessa lapsiasiavaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu ja vähemmistövaltuutettu.

– Lähdin lakialoitteen tekoon, koska niin monet vammaisten omaiset Keski-Suomesta ottivat huolissaan minuun yhteyttä. Tuntuu, että vammaisia pompotetaan jatkuvasti luukulta luukulle. Muutos tulisi niin, että vastaus vammaisten ongelmiin tulisi vammaisvaltuutetun toimistosta eli tiedon saisi yhdeltä luukulta, eikä tarvitsisi soittaa sen tuhanteen toimistoon., Tuupainen kuvaa.

Hommat eivät vammaisvaltuutetulta loppuisi. Valtuutetun toimistoineen tulisi mm. arvioida vammaisten henkilöiden etujen ja oikeuksien toteutumista sekä seurata heidän elinolosuhteitaan. Lisäksi tehtäväksi tulisi pitää yhteyksiä vammais-, omais- ja muihin vastaaviin järjestöihin.

Yhtenä työsarkana olisi myös vammaisten arjen asioiden esiin nostaminen. Valtuutetun tulisi edistää rakennetun ympäristön ja palvelupisteiden liikkumisen, toimimisen, näkemisen, kuulemisen ja kommunikoinnin esteiden poistamista. Vammaisvaltuutetun toimintapiiriin kuuluisivat kaikki Suomen lähes puoli miljoonaa vammaista kansalaista.

Liitot tukevat vahvasti aloitetta

Nyt kuitenkin näyttää siltä, että valtion tulo- ja menoarviossa ei ole määrärahoja vuodelle 2013 vammaisvaltuutetun viran perustamiseksi. Mutta Tuupainen ei aio jättää asiaa tähän.

– Ei, en luovuta. Aion pitää asiaa esillä jatkuvasti. Kirjoitan asiasta lehtiin, pidän puheita ja palaan asiaan eduskunnassakin, kun vuoden 2014 budjetin valmistelut alkavat. Voidaan myös ajatella niin, että perustetaan yhteinen vammais- ja vanhusvaltuutetun virka. Vallankin jos tuntuu, että tuo vuosikustannus eli runsaat 500 000 euroa on liian paljon vammaisvaltuutetun virkaan ja toimistoon, Tuupainen esittää.

Tuupaiselle ovat antaneet täyden tukensa vammaisjärjestöistä mm. Invalidiliitto, Näkövammaisten Keskusliitto, Kuuloliitto, Hengitysliitto ja Vammaisliitto.

Jyrki Kataisen hallituksen ohjelmassa ei ole vammaisvaltuutettua, mutta sen sijaan siellä on eläinsuojeluasiamiehen viran perustaminen.  Kansanedustaja Tuupainen on tuohtunut hallituksen arvojärjestyksestä.

– Minä ja enemmistö Suomen kansasta pidämme ihmisten suojelemista ja heidän asioidensa hoitamista tärkeämpänä kuin eläinsuojeluasiamiestä.

Teksti: Seppo Huhta
Kuva: Matias Turkkila