Kansalaisaloite.fi -palvelussa on avautunut allekirjoitettavaksi ehdotus, jossa esitetään Yle-veron lopettamista ja Yleisradion rahoituksen uudistamista siten, että Ylen rahoitus joko otettaisiin osaksi valtion budjettia tai vaihtoehtoisesti rahoitus kerättäisiin maksukortilla.

Ylen rahoituksen uudistamisen lisäksi kansalaisaloitteessa esitetään Yleisradion toiminnan tarkentamista ja kanavien vähentämistä. Aloitteessa todetaan, että Ylen ei tule enää kilpailla kaupallisten kanavien kanssa ohjelmatarjonnasta vaan Ylen tulee keskittyä muutamaan uutislähetykseen päivässä säätiedotteineen, valtioneuvoston toiminnan tiedottamiseen, vaalien ennakkotiedottamiseen ja vaalitulosten tiedottamiseen. Lisäksi aloitteessa esitetään, että Ylen tulisi huomioida ohjelmistossaan paremmin vanhukset ja lapset.

Aloitteessa esitetään myös, että kahdesta kanavasta varataan toinen kahden muun kotimaisten kielen, eli ruotsin- ja saamenkielisille uutisille sekä merkittävien kansallisten ja kansainvälisten urheilukisojen esittämiselle.

Aloitteen perusteluissa todetaan, että Yle-vero on ristiriidassa kansalaisten tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vaatimuksen kanssa, sillä veroa maksetaan ansio- ja yritystulojen mukaan. Alle tietyn määrän ansaitsevat yhteisöt ja yksityishenkilöt eivät maksa lainkaan veroa vaikka saattavat seurata eniten Ylen ohjelmistoa.

Perusteluissa katsotaan myös, että Yle-vero on rinnastettavissa kirkollisveroon tai puoluepoliittiseen jäsenmaksuun, joiden maksaminen on vapaaehtoista.

Perustelujen mukaan myös Yle-veroa ei pitäisi kerätä henkilöiltä, jotka eivät pidä Ylen poliittisen ja yhteiskunnallisesta mielipiteen tuputtamisesta.

Kansalaisaloitteen tarkemmat tiedot täällä >

SUOMEN UUTISET