Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) parantaisi vammais- ja vanhusneuvostojen asemaa Suomessa. Juvosen mielestä vammais- ja vanhusneuvostojen tehtäväksi on muotoutumassa sivustaseuraajan ja ohikommentoijan rooli. Nykyinen tilanne johtaa Juvosen mukaan väärille raiteille:

– Esimerkiksi voimme nostaa vaikkapa Helsingin sosiaali- ja terveysviraston tekemän kesäkuisen päätöksen, jossa Helsinki päätti poistaa 4 000:lta vaikeavammaiselta oikeuden maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Päätös tehtiin kuulematta Helsingin vammaisneuvostoa, Juvonen kertoo.

Vammaispalvelulain mukaan kunnanhallitus voi asettaa vammaisneuvoston ja heinäkuussa 2013 tulleen vanhuspalvelulain mukaan kuntien vanhusneuvostot on asetettava vuoteen 2014 mennessä. Juvosen mukaan neuvostojen rooli on kuitenkin vain näennäinen, sillä vammais- ja vanhusneuvostot eivät ole päättäviä elimiä.

– Todellinen päätäntävalta puuttuu ja siksi heidän tärkeät asiansa jäävät usein kunnan päätöksenteossa huomioimatta ja jopa kuulematta, Juvonen kertoo.

Hän kertoo jättäneensä hallitukselle kirjallisen kysymyksen vammais- ja vanhusneuvostojen tilanteesta Suomessa. Neuvostoille tulee Juvosen mukaan antaa lisää ääntä, mutta myös päätäntävaltaa.

– Näissä neuvostoissa tunnetaan nimittäin ne asiat joista puhutaan, Juvonen muistuttaa.