Kilpailu näyttää olevan suomalaiselle elintarviketeollisuudelle ja -kaupalle kauhistus. Viimeisin todiste tästä tuli tänään, kun Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Valion miljoonakorvauksiin maidon polkumyynnistä. Valion tarkoituksena oli ajaa kilpailijat ulos maitokaupastamyymällä omaa tuotettaan tarpeeksi kauan tappiolla.

Kotimaiset mediat käyttävät harvoin niin värikästä kieltä kuin nyt kuvatessaan Valion toimia monopolin hankkimiseksi maitokaupassa. Iltalehden mukaan Valio yritti ”nitistää” kilpailijansa ja ”savustaa” ne ulos markkinoilta. Talouselämä kirjoittaa käräjäoikeutta siteeraten ”saalistamisesta” ja lähes kaikki mediat kirkuivat kuin yhdessä kuorossa ”maitosodasta”.

Valion ylin johto oli oikeuden päätöksen mukaan päättänyt laskea maidon hinnan tasolle, jolla se oli arvioinut pystyvänsä sulkemaan kilpailijansa perusmaitojen markkinoilta edellyttäen, että hinnat pidettiin alhaisina riittävän kauan. Valion tarkoituksena oli siten aiheuttaa tappioita ja vahinkoja kilpailijoille.

Lähes 9 miljoonan korvaukset

Helsingin käräjäoikeuden päätöksen mukaan Valio joutuu pulittamaan Osuuskunta Maitomaalle ja Osuuskunta Maitokolmiolle yhteensä 8 miljoonan korvaukset. Valion maksettavaksi tulevat myös satojen tuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut. Jutun käsittely jatkunee vielä hovioikeudessa. Valiolta ei ole kommentoitu tuomiota ja mahdollisia jatkotoimenpiteitä.

Valio myönsi käräjäoikeudessa, että se oli myynyt maitoa alle tuotantokustannusten eli turskaa oli tehty tahallaan. Oikeuden mukaan kyseessä oli siten saalistustarkoituksesta eli markkinoiden valtaamisesta. Ahneus oli ilmeisesti tarttunut myös kantajiin, sillä Valiolle tuomitut korvaussummat olivat miljoonatolkulla vaadittua pienemmät.

Suomen Uutiset