Oppositiopuolueet esittelivät jälleen omat vaihtoehtonsa hallituksen talouspolitiikalle. Hallituksen vastauksen varjobudjeteille esitti valtiovarainministeri Riikka Purra, jonka mielestä oppositiota leimaa toisaalta kunnianhimottomuus ja toisaalta himo korottaa veroja. Se katsoo kokonaisveroasteen ennustettua laskua ja toistaa, että korotusvaraa on. Silti Suomen veroaste on maailman kovinta kärkeä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra kuitenkin kiittää oppositiopuolueita kovasta yrityksestä.

– Kiitän kaikkia oppositiopuolueita kovasta yrityksestä – hallituksen linjaa haastetaan – osin ihan älykkäästikin. Mutta.

– Näyttäisi olevan samaa taattua vihervasemmistolaista laatua, millä mennään. Veronkiristyksiä maalla, merellä ja ilmassa, jotta kaikki ikävät säästötoimet voisi perua ja jakaa vielä vähän lisää entisten päälle. Nämä opposition ehdotukset eivät tuo mitään lisäarvoa edellisen hallituksen talouspolitiikkaan, joka perustui rajattomien resurssien väärille profetioille.

– Tämä hallitus ei pelkää vaikeitakaan ratkaisuja. Jos suomalaisen hyvinvoinnin tulevaisuuden turvaaminen edellyttää kipeitä toimia tässä ja nyt, me pidämme linjan ja myös toteutamme sen. Me emme pelkää arvostelua, vaan toivotamme sen tervetulleeksi.

Sosiaalidemokraatit himoverottavat

Sosiaalidemokraattien vaihtoehto perustuu olennaisesti ihmisten ja yritysten himoverotukselle, kertoo Purra.

– Suomen kansantalous kärsii kitukasvusta, ja SDP on valmis jatkamaan tätä kituuttamista tappamalla kasvun edellytykset veronkorotuksin. 830 miljoonan veronkorotukset! Mistään ei näy usko ihmisten omaan vastuuseen omasta elämästään. Taattua sosialismia ja tukipolitiikkaa.

– Jos yksilö ei ole jo nääntynyt valtion alle, se nääntyy tämän vaihtoehtobudjetin jälkeen.

– Perutte kaikki keskeiset hallituksen säästötoimet ja rakenneuudistukset asumistuesta työttömyysetuuksiin. Julkisen talouden tila ei demareiden näkövinkkelistä aiheuta tarpeita menosäästöille. Rakenneuudistuksille sosiaalidemokraatti ei näe tarvetta. Hyvin menee, mutta menköön. Veroja toki korotetaan melkein miljardilla.

Keskustan vaihtoehto poliittisesti vastuuton

Purra katsoo poliittisen vastuuttomuuden leimaavan keskustan vaihtoehtoa.

– Sysäätte leikkauksia seuraaville hallituksille – uskallatteko muuten sitten osallistua? – ja korotatte verotusta puolella miljardilla eurolla. Ilmeisesti keskustan leikkausstrategia on velkaantua riittävästi, jotta pääsemme nauttimaan EU:n uusista elpymisvälineistä, kerrankin nettosaajana. Tämä ei ole hallituksen linja. Suomen kokonaisveroaste on maailman ehdotonta kärkeä – eikö keskusta näe tätä ongelmaksi, jota pitäisi sopeutustoimien ohella myös ratkoa?

– Harmaan talouden torjunnassa keskusta on onnistunut luomaan talouspoliittista alkemiaa. Jokainen panostettu euro tulee keskustan mukaan viitenä eurona takaisin. Tämä on fantastista!

Vasemmistolta ennätyksellisiä veronkorotuksia

Vasemmiston vaihtoehdossa Purra on kiinnittänyt huomiota yleisen sosialismin ohella pankkiveroihin.

– SDP taisi ehdottaa pankkien kansallistamista jo 1970-luvulla. Pankkeja verottamalla tuskin pääsemme pakoon kurjaa kasvunäkymäämme.

– Vasemmistoliitto tekee opposition ennätyksen ehdottamalla vaatimattomasti 3,2 miljardin veronkorotukset. Valtion menoja vasemmisto kasvattaisi ällistyttävät 2,9 miljardia.

Vihreillä urut auki

Vihreät ovat laskeneet urut auki ja ehdottavat veroja korotettavaksi 1,2 miljardilla.

– Menopuolella vihreät leikkaa jälleen “haitallisia yritystukia”, mikä on yhtä fantastista kuin keskustan harmaan talouden ikiliikkuja. Suomeksi tämä leikkuri tarkoittaa verotuksen kiristymistä ja lisävaikeuksia jo valmiiksi vaikeuksissa olevalle vientiteollisuudellemme.

– Vihreät ovat valmiit myös verotuksen kiristyksiin antamalla hyvinvointialueille verotusoikeuden. Veroja lisää tuntuu olevan vihervasemmiston täsmälääke jokaiseen ongelmaan, Purra toteaa.

Suomen Uutiset