

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto haluavat rakentaa Helsingin tupaten täyteen, perussuomalaiset toppuuttelee intoa: ”Kalliille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin”
Perussuomalaisten Helsingin pormestariehdokkaan Jussi Halla-ahon mukaan hurjat rakentamistavoitteet perustuvat vääriin kasvutavoitteisiin. Halla-aho huomauttaa myös rakentamisen vaikutuksista ympäristöön ja helsinkiläisten viihtyvyyteen. Halla-aho sanoo, että loputon rakentaminen palvelee lähinnä vain asuntosijoittajien intressejä.
Kaupungissa asuminen voi nykyään olla työssäkäyvälle ihmiselle lähes sietämättömän kallista. Sitä se on erityisesti Helsingissä, jossa edes jatkuva uudisrakentaminen ei ole merkittävästi pysäyttänyt asumisen hinnannousua.
Perussuomalaisten puheenjohtaja, Helsingin pormestariksi pyrkivä Jussi Halla-aho moittii raskaasti Helsingin asuntopolitiikkaa sekä jatkuvan kasvun strategiaa.
– Tällä hetkellä Helsingissä Suomen kalleimmille alueille asutetaan ulkomailta tulevia ihmisiä veronmaksajien piikkiin. Se vain palvelee asuntosijoittajien intressejä, Halla-aho sanoo.
Hän korostaa, että väliinputoajaksi jää se pieni- ja keskituloisten porukka, joka tienaa ”liian hyvin” ollakseen tukijärjestelmien piirissä.
– Tästä syystä pieni- ja keskituloisilla ei ole varaa asua Helsingissä. Käytännössä on siis helppo ymmärtää, että uudisrakentaminen ei pysäytä asumisen hinnanousua, Halla-aho sanoi eilen torstaina Helsingin Sanomien pormestaritentissä.
Asuntoja tarvitaan työssäkäyville pieni- ja keskituloisille
Halla-aho esittää, että Helsingin asuntoja jatkossa kohdennettaisiin työssäkäyville pieni- ja keskituloisille, jotka eivät elä tukien varassa.
– Kun halutaan ratkaista ongelmaa, ongelma on ensin tunnistettava, ja sen jälkeen on oltava poliittista halua ratkaista ongelma. Sen jälkeen kyllä löydetään mekanismi ratkaisulle. Onhan se nurinkurinen tilanne, että työssäkäyvillä ihmisillä ei ole varaa asua Helsingissä.
– Samoin ongelma on se, että työstä käteen jäävä tulo on niin pieni suhteessa sosiaaliturvan varassa elämiseen, että työn vastaanottaminen ei kannata. Tämä on ongelma myös työnantajien kannalta, jotka eivät saa avoimiin työpaikkoihin työvoimaa. Toisaalta, valtavasti julkista rahaa kuluu siihen, että Helsinkiin asutetaan työvoiman ulkopuolella olevia maahanmuuttajia, jotka veronmaksajien näkökulmasta voitaisiin asuttaa myös jonnekin muualle, jossa asuminen olisi edullisempaa, Halla-aho sanoi.
Kokoomus haluaa vahvistaa tukia
Perussuomalaiset haluaa veronkevennyksillä kasvattaa pieni- ja keskituloisten työssäkäyvien ostovoimaa, jolloin asumisen kustannukset eivät veisi käteen jäävistä tuloista kohtuuttoman isoa siivua.
– Pieni- ja keskituloisten ihmisten lähes kaikki tulot menevät Helsingissä asumisen ja elämisen kuluihin. Asumisen hintaa siis pitää saada alas, samoin suoria ja epäsuoria veroja pitää saada alas, Halla-aho sanoi.
Kokoomuksen pormestariehdokas Juhana Vartiainen kuitenkin yllättäen esitti, että Helsingin korkeita asumiskuluja pitäisikin entistä vahvemmin kompensoida yhteiskunnan tuella.
– Asumistuki on siihen paras tapa. Tuki osuu kohteeseensa kohtuullisen hyvin, Vartiainen sanoi.
Vihreät preferoi muita kuin suomen- ja ruotsinkielisiä
Vihreät suhtautuu Helsingin jatkuvaan väestökasvuun luonnonvoiman kaltaisena ilmiönä, johon ei voi poliittisilla päätöksillä vaikuttaa. Vihreiden mielestä siihenkään ei voi vaikuttaa, keitä Helsinkiin muuttaa, ihmiset nyt vain muuttavat.
Tunnetusti vihreät kannattaa Helsingin rakentamista tupaten täyteen. HS:n pormestaritentissä vihreiden pormestarikandidaatti Anni Sinnemäki saattoikin vahingossa paljastaa, ketä varten Helsinkiin pitäisi rakentaa lisää, sillä Sinnemäki väläytti, että Helsingin kasvua on syytä ajatella niiden ihmisten kannalta, jotka puhuvat jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia.
– Asuntoja on rakennettava, että ihmiset löytävät itselleen asunnon, Sinnemäki lausui.
Vasemmiston pormestariehdokas Paavo Arhinmäki ja kokoomuksen Vartiainen olivat Sinnemäen linjoilla. Molempien mielestä Helsinkiin pitää rakentaa koko ajan lisää uutta.
Halla-aho kuitenkin nosti pormestaritentissä esille myös ympäristö- ja viihtyvyysnäkökulman.
– Vaikka kaikkia kaupunkiluontokohteita ei toki voi museoida, hurjat asuntorakentamistavoitteet perustuvat nyt vääriin kasvutavoitteisiin. Kaupunkiluonnon vehreys ja avaruus on myös osa Helsingin identiteettiä. Sekin on kaupunkilaisille tärkeää. On siis syytä noudattaa pidättyväisyyttä, ennen kuin lähdetään nakertamaan viheralueita, Halla-aho sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pormestaritentti vieraskieliset pieni- ja keskituloiset kustannukset Juhana Vartiainen Rakentaminen Anni Sinnemäki Vasemmistoliitto Paavo Arhinmäki vihreät perussuomalaiset Jussi Halla-aho Helsinki Kokoomus Asuminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS:n Helsingin valtuustoryhmä kritisoi Malmin lentokentän rakennushankkeita: “Vihreille luonto- ja ympäristöarvot ovat pelkkää puhetta”

Helsingin pormestariksi pyrkivä Juhana Vartiainen ei usko maahanmuuton aiheuttavan ongelmia pääkaupungissa, tahtoo myös pormestarille tuhdin tilipussin – Halla-aho: ”Absurdia”

Perussuomalaisten Helsingin valtuustoryhmä: Ilmastopäästöjen valikoiva huomioiminen rakentamisessa on epärehellistä viherpesua

Pormestariehdokas Jussi Halla-aho: Helsinkiin syytä julistaa asumisen hintahätätila ja maahanmuuttohätätila – ”Vaikuttavat tavallisten ihmisten turvallisuuteen ja kunnan talouteen”

Asuntomarkkinat jakautumassa kahtia pääkaupunkiseudulla: Vieraskieliset valtaavat vanhat lähiöt – pako hyville alueille nostaa hintoja hyytävää vauhtia

Helsingin pormestariksi pyrkivä Arhinmäki haluaa työssäkäyvien kiusaksi ottaa käyttöön ruuhkamaksut – Halla-aho ei näe liikenteellisiä perusteita: ”Suomessa ei ole sellaisia ruuhkia”

PS:n Helsingin valtuustoryhmä ei hyväksy pormestariston esitystä kaupungin strategiaksi: Perussuomalaiset haluavat turvallisen Helsingin, jossa peruspalvelut pelaavat
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.