Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Wihonen on jättänyt kirjallisen kysymyksen Yleisradion ohjelmatarjonnasta.

Yleisradiota rahoitetaan kansalaisilta kerätyllä verotuloilla. Laissa on määritelty Yleisradion tehtäviä, joita ovat esimerkiksi monipuolisen tiedon sekä taiteen ja viihteen tarjoaminen kansalaisille, kotimaisen kulttuurin tuottaminen, kehittäminen ja säilyttäminen sekä suomalaisen kulttuuriperinnön tukeminen.

Yle tuottaa kattavaa uutistarjontaa niin suomen, ruotsin kuin saamen kielellä. Lisäksi Ylen ohjelmistossa näytetään kotimaisen tuotannon sarjoja ja kotimaista urheilua. Iso osa yhtiön budjetista menee ulkomailla tuotettujen sarjojen ja suurten urheilutapahtumien esitysoikeuksiin.

– Onko Yleisradion kannattavaa käyttää valtavia summia esitysoikeuksiin, jotka eivät täysin kuulu sen tehtäviin ja voivat olla ristiriidassa muun yhteiskunnallisen ohjauksen kanssa? kysyy Jussi Wihonen.

– Esimerkiksi viime vuonna Yleisradio hankki rallin MM-sarjan esitysoikeudet tiettävästi kahdeksi vuodeksi. Samaan aikaan tämä hallitus on julistanut toimivansa johtavana esimerkkinä maailmalaajuisessa ilmastonmuutostaistelussa. Miten tähän julistukseen sopii se, että verorahoilla Suomen kansalle näytetään tätä todellista fossiilitalouden näyteikkunaa? MM-sarjan ralliautoja lennätetään lentokoneilla ympäri maailmaa, Ylen toimittajat ja kuvaajat lentävät perässä ja sitten tätä kaikkea näytetään suomalaisille veronmaksajille. Eikö hallituksen tulisi toiminnallaan ja ohjauksellaan vähintäänkin varmistaa, että tällainen jätetään kaupallisten kanavien tehtäväksi?

Wihonen kysyykin, miten hallitus aikoo toimia, jotta kansalaisilta kerättyjen Yle-verotulojen käyttö ei ole ristiriidassa hallituksen omien ohjelmajulistusten kanssa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

SUOMEN UUTISET