MTV3:n suuri kuntavaalitentti keskiviikkoiltana sujui kiihkeissä merkeissä, kun kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ottivat yhteen kahden tunnin vaaliväittelyssä. Heti alkuun puoluejohtajia puhututti kysymys pitkiksi venyneistä sote-neuvotteluista, joiden venymisen syyksi moni epäilee sunnuntain kuntavaaleja. Kokoomuksen Jyrki Katainenkin oli valmis lyömään toimittaja Timo Haapalan kanssa kahvikupista vetoa siitä, että sote-kiista ratkeaa hyvin pian, toimittajan arvion mukaan heti vaalien jälkeen hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Hallitus lupasi, että äänestäjät saavat ennen vaaleja tietää, mitä sote-uudistuksessa oikein tapahtuu, muistutti Timo Soini. Perussuomalaisten linja on oma lääkäri, oma hoitaja, saatavuus ja että samat tahot jotka keräävät tulot myös maksavat menot.

Ulkoistamiskysymyksessä puheenjohtaja muistutti, että kun joudutaan kilpailuttamaan, pitää osata kilpailuttaa oikein. Yksikään puheenjohtaja ei lämmennyt ajatuksille siitä, että varakkaammat vanhukset pantaisiin maksamaan omasta hoivastaan omalla rahallaan, eikä siitä, että huonommilla elintavoilla joutuisi hoidosta maksamaan enemmän.

– EU-normien mukaan ne lehmätkin viedään ulos, vaadin vanhuksille samoja oikeuksia kuin lehmällä on! jyrisi Soini.

Viidentoista vuoden irtisanomissuoja

Paljon debattia aiheutti myös yhdistyvien kuntien virkamiesten viiden vuoden irtisanomissuoja joka kerta, kun he sellaiseen joutuvat. Ketjutusten vuoksi irtisanomissuoja voi muodostua jopa viidentoista vuoden mittaiseksi.

– Yhden viisivuotiskauden ehkä jotenkuten ymmärrän, mutta siihen ymmärrys loppuu. Kun tavallinen duunari jää työttömäksi, missä hänen viiden vuoden turvansa on? Soini kysyi.

Väittelyssä nostettiin esiin myös maahanmuuttokysymykset ja odotetusti tässä yhteydessä yritettiin väkisin tehdä perussuomalaisista ihmisvastaista puoluetta.

– Perussuomalaisten mielestä jokainen elämä on yhtä arvokas, siksi emme kannata myöskään positiivista diskriminaatiota. Työperäinen maahanmuutto on hyvä asia, humanitaarinenkin maahanmuutto osittain oikeansuuntainen, mutta kun epäkohtia on, niistä pitää voida uskaltaa keskustella, sanoi Soini.

Perussuomalaisilla on 27 maahanmuuttajataustaista kunnallisvaaliehdokasta.

Teksti: Mika Männistö
Kuva: Matias Turkkila