Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kommentoi Suomen Uutisten suorassa verkkolähetyksessä sotilastapaturmalainsäädännön etenemistä eduskunnassa. Juvosen mielestä on huolestuttavaa, että vaaditaan jopa useampia onnettomuuksia, ennen kuin ongelmiin puututaan ja lakialoitteet etenevät.

Lakialoitteet ovat yksi keino, joilla kansanedustajat voivat nostaa esiin tärkeiksi havaittuja asioita ja näin toteuttaa kansanedustajien tärkeintä tehtävää lainlaatijoina. Haastavin tehtävä lakialoitteen laatimisessa on kannatuksen saaminen yli puoluerajojen ja yli sadan allekirjoituksen kerääminen, jotta aloite saadaan lähtemään lausuntokierrokselle.

– Meillä on eduskunnassa ongelmana se, että joskus se lausunnon saaminen kestää kohtuuttoman pitkään. Näin on käynyt kahdelle laatimalleni lakialoitteelle, joista toinen liittyy sotilastapaturma- ja palvelussairauden korvaamisesta annettuun lakiin ja toinen törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista annettujen rangaistusten minimirangaistusten korottamiseen, Juvonen kertoo.

Raaseporin onnettomuus vauhditti

Sotilastapaturmalaki liikahti nyt eteenpäin ikävä kyllä surullisen tapahtuman, Raaseporin vakavan liikenneonnettomuuden siivittämänä. Lausunto on viimein saatu sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministeriö on julkisesti kertonut, että lakiin tullaan tekemään muutoksia.

– Se on erittäin tärkeää, koska se kertoo siitä, että epäkohta on huomattu ja se halutaan korjata lakimuutoksella, sanoo Juvonen.

Asevelvollisia kohdeltava yhdenvertaisesti

Vuoden alusta Suomessa astui voimaan laki, jolla huomattavasti parannettiin rauhanturvaajien tilannetta siinä tapauksessa, että heille palveluksen aikana sattuu pysyvä haitta, vamma tai kuolemantapaus. Se on hyvä asia, mutta samalla eräs asevelvollisia koskettava epäkohta jäi käsittelemättä.

– Henkilöt, jotka suorittavat asevelvollisuuttaan armeijassa jäävät tämän korvausvelvollisuuden ulkopuolelle, vaikka Suomessa tapahtuu asepalveluksen aikana joskus hyvinkin vakavia onnettomuuksia. Koska kyseessä on lain säätämä velvollisuus nuorelle, tulee heitä kohdella yhdenvertaisesti myös korvausten osalta, Juvonen toteaa.

Lakialoitteeseen liittyvät asiakirjat ovat vielä salaisia ja niiden sisältö voidaan kertoa julkisuuteen vasta, kun asia on lopullisesti loppuun käsitelty. Tänään valiokunnan kokouksessa päätettiin pyytää vielä sosiaali- ja terveysministeriöltä lisäselvityksiä ja ensi vuoden aikana on tarkoitus selvittää, mitä lakimuutoksia tarvitaan.

Tärkeä aloite pölyttyy ministeriön pöydällä

Juvosen lakialoite törkeiden lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistusten korottamiseksi vuodesta kahteen on jatkoa hänen jo vuonna 2011 tekemäänsä vastaavaan aloitteeseen, joista molemmat keräsivät vaadittavat yli sata allekirjoitusta.

– Se tarkoittaa sitä, että kun lähdetään kahdesta vuodesta, tulee tuomiosta aina ehdoton eikä törkeistä seksuaalirikoksista voisi enää saada ehdollisia tuomioita, sanoo Juvonen.

Juvosen mielestä on huvittavaa, että aloite nyt seisoo ja viipyy ministeriössä. Samaan aikaan kun Juvosen lakialoite lähti lausuntokierrokselle, saatiin eduskuntaan viisikymmentätuhatta allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite aivan samasta aiheesta. Ne pölyttyvät edelleen ministeriössä, jossa ne ovat seisseet jo vuodesta 2015.

– Missä ne viipyvät, sitä on hyvä kysyä ja asettaa kovasti painetta siihen, että valiokunnan on saatava tietää, mikä on oikeuspoliittisen selvityksen sisältö, Juvonen toteaa.

Tagit