Perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ID) keskusteli tänään Euroopparadiossa Pasilassa koronapandemian vaikutuksista EU:n talouteen. Noin viikon kuluttua esiteltävää EU:n elpymisrahastoa Hakkarainen kritisoi ankarasti.

– Rahaston rahoituskeinoksi kaavaillaan yhteisiä, yhteisvastuullisia velkakirjoja, koska 1 000-2 000 miljardin pottia ei muuten saada millään kasaan. Eli komissio yrittää jälleen saada läpi yhteisvastuuta jäsenmaiden veloista – siis EU-liittovaltiota, Teuvo Hakkarainen huomauttaa.

Suomen riskit kasvavat merkittävästi

Suomelle on tulossa EU:sta uusia merkittäviä vastuita. Hallitus esitti juuri lisätalousarviossa Suomelle yhteensä yli 800 miljoonan euron uusia takausvastuita koronakriisin myötä. Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan Suomella on jo ”kaikista EU:n jäsenmaista kaikista korkeimmat vastuut”.

– Onko tämä oikeudenmukaista – onko Suomi ”päättävissä pöydissä” vai niiden alla? Hakkarainen kysyy tuohtuneena.

– Suuri osa Suomen eduskuntapuolueista on aina valinnut EU-politiikan linjaksi mieluummin taloudellemme tuhoisan ”eurooppalaisen solidaarisuuden” kuin Suomen kansallisen edun. Toki tästä palkitaan yksittäisiä poliitikkoja korkeilla EU-viroilla ja komissaarin salkuilla.

Perustuslaki vaatii kansallisen edun politiikkaa

EU:n koronatoimia on arvioitava perustuslain toteutumisen kannalta. Suomen hallitus on ottanut varovaisen myönteisen kannan ehdotettuihin toimiin, Hakkaraisen arvion mukaan lähinnä muiden jäsenmaiden taloudellisen vakauden turvaamiseksi.

– Suomi saisi kyllä edelleen rahoitusta edullisesti markkinoilta, mutta Italian kaltaisten maiden tilanne on toinen. He eivät ole talouskasvun vuosinaan keränneet puskureita vaan luottavat muiden maiden apuun, haluaahan EU pitää ”onnistuneen rahaliiton” fasadia pystyssä, Hakkarainen toteaa.

– Eli Suomi muiden mukana tulee maksamaan Italiankin velat, ettei euroalue hajoa. Italian taloudessahan meni huonosti jo ennen koronaa.

Ei ylikansallista velkaa

EU-sopimukset kieltävät yksiselitteisesti rahaston rahoitusmuodoksi kaavaillun yhteisvastuun.

– Jos koronakriisin varjolla luodaan tällaisia pysyviä mekanismeja, EU rikkoo omia sääntöjään ja Suomen on vihellettävä peli poikki, Hakkarainen vaatii.

Euroedustaja antaisi hallitukselle ohjeeksi perussuomalaisten pitkäaikaisen EU-poliittisen linjan:

– Maiden ei tule luopua kansallisesta vastuusta talouspolitiikan hoidossa eikä ylikansallista, yhteisvastuullista velkaa tule ottaa lainkaan. Yhteisvastuu kannustaa vastuuttomuuteen, kun huonolla taloudenhoidolla ei ole seurauksia. Yhteisvastuuta luomalla myös sitoutetaan jäsenmaita tiiviimmin toisiinsa, mikä onkin EU:n kantava idea ja maiden itsenäisyydelle surmanloukku.

– Liittovaltioon emme liittyneet eikä siihen ole kansan antamaa valtuutusta, Hakkarainen summaa.

EU-liittovaltiojunassa ei ole peruutusvaihdetta

Yksi EU:n ongelmista on Hakkaraisen mukaan se, ettei virheellisiä rakenteita pureta vaan laastaria pistetään laastarin päälle.

– EU on hoitanut ensin eurokriisiä ja nyt koronakriisiä tuhoisalla rahapolitiikalla, jolla on lähinnä pelastettu isojen jäsenmaiden pankkeja. Tällä tekohengityksellä ei investointeja synny eikä reaalitalous kehity, Hakkarainen paukauttaa.

Saksakin on saanut tästä pelleilystä tarpeekseen, toteaa Hakkarainen viitaten Saksan perustuslakituomioistuimen tuoreeseen ratkaisuun, jonka kyseenalaistettua Euroopan keskuspankin velkakirjaostojen laillisuus Saksa saattaa irtautua euroalueen yhteisestä rahapolitiikasta.

– Jos komissio riitauttaa Saksan päätöksen, tilanne voi eskaloitua ja Saksa voi jopa irtautua koko eurosta, Hakkarainen arvioi ja suosittaa Suomelle samaa:

– Tämä olisi merkki kaikille kohtuullisesti pärjääville EU-maille, Suomi mukaan lukien, seurata Saksaa välittömästi.

SUOMEN UUTISET