Suurin osa äitiyspakkauksen 64 tuotteesta on peräisin halpatyömaista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt kirjallisen kysymyksen siitä, mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta äitiyspakkauksen tuotteiden tulevissa kilpailutuksessa huomioitaisiin entistä paremmin kotimaiset, laadukkaat ja vastuullisesti tuotetut tuotteen.

Suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva Finnwatch on antanut tammikuussa julkaistussa raportissaan moitteita Kelalle äitiyspakkauksen tuotteiden valintakriteereistä. Järjestön mukaan kilpailutuksessa on korostettu vastuullisuuden sijaan liiaksi halpaa hintaa.

– Finnwatchin mukaan kymmenen äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen takaa on löydetty vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa. Riski vakavista ihmisoikeusongelmista on erityisen suuri raaka-ainevalmistuksessa. Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä, kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri huomauttaa.

Nykyisin suurin osa pakkauksen 63:sta tuotteesta on peräisin halpatyömaista, kuten Intiasta, Pakistanista, Bangladeshista ja maailman suurimmasta saastuttajasta Kiinasta.

– Perussuomalaisten mielestä kilpailutuksessa tulisi eettisen näkökulman lisäksi huomioida entistä paremmin kotimaisuusaste, kilpailulainsäädännön mahdollistamalla tavalla. Työllistävän vaikutuksen lisäksi äitiyspakkauksen kotimaisuusasteen nostaminen olisi ekologisesti kestävä ratkaisu, sillä se ohjaisi hankintoja vähemmän saastuttaviin maihin, Meri toivoo.

– Äitiyspakkaus on suomalainen instituutio, innovaatio ja tavaramerkki. Äitiyspakkauksella on pitkä historia ja sellaisena myös äitiyspakkaukseen sisältyvän tuotteen tulisi edustaa perinteitä.

SUOMEN UUTISET