Helsingin hovioikeus on tuominnut Helsingin Sanomien toimittajat Tuomo Pietiläisen ja Laura Halmisen rangaistuksiin. Pietiläinen sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta maanpetosrikoksesta. Lisäksi Pietiläinen menetti sotilasarvonsa. Halminen sai samoista rikoksista 80 päiväsakkoa.
– Toimittajat syyllistyivät tekoihin, jotka horjuttivat suoraan Suomen kansallista turvallisuutta. Hovioikeuden mukaan toimittajien haltuun päätynyt aineisto sisälsi jopa suojaustason 1 salaisuuksia – eli kaikkein arkaluontoisimpia tietoja Puolustusvoimien viestintä- ja tiedustelutoiminnasta, Sanna Antikainen kirjoittaa.
Toimittajat olivat aikeissa julkaista useita artikkeleita, joiden sisältö olisi paljastanut kriittistä tietoa mm. Puolustusvoimien toimintatavoista, tiedustelukyvystä ja henkilöstöstä. Julkaisuaikeet pysäytettiin vasta julkisen kohun ja Puolustusvoimien rikosilmoituksen jälkeen. Mutta vahinko oli jo pitkälti tapahtunut.
Suomen turvallisuustilanne vakavampi kuin aikoihin
Suomen turvallisuustilanne on poikkeuksellisen jännittynyt. Venäjä käy hyökkäyssotaa Euroopassa, hybridivaikuttaminen rajoilla on arkipäivää ja kyberuhat ovat lisääntyneet.
– Myös tiedustelutoiminta Suomea vastaan on nyt laajempaa, jatkuvampaa ja vaarallisempaa kuin koskaan itsenäisyytemme historiassa – näin ovat arvioineet sekä Supo, Puolustusvoimat että kansainväliset turvallisuusviranomaiset.
– Suomi ei ole koskaan ollut immuuni vakoilulle. KGB toimi täällä jo kylmän sodan aikaan, mutta nykyinen tilanne on laajempi, teknologisesti edistyneempi ja monikanavaisempi kuin koskaan aiemmin. Tätä taustaa vasten Pietiläisen ja Halmisen teko on erityisen törkeä ja vaarallinen, Antikainen moittii.
Kyse ei ollut ”journalismista”
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, Antikainen muistuttaa.
– Pietiläinen ja Halminen olivat keränneet salassapidettävää tietoa järjestelmällisesti pitkällä aikavälillä. Tietojen julkistaminen olisi helpottanut vihamielisen ulkovallan tiedustelua. Julkaisu olisi aiheuttanut uhkaa Puolustusvoimien henkilöstä ja heidän toimintaansa kohtaan sekä vakaraa vaaraa koko Suomen maanpuolustukselle.
Helsingin hovioikeuden mukaan perusteet sisältöväitteiden vaarallisuudelle näytettiinkin toteen ja hovioikeuden mukaan toimittajien artikkeliaikeet muodostivat konkreettisen ja vakavan uhan Puolustusvoimien henkilöstölle ja koko kansalliselle turvallisuusjärjestelmälle.
– Tällainen toiminta ei ollut “kriittistä journalismia vallan vahtikoirilta”, vaan vastuutonta tietovuotojen hyväksikäyttöä, jossa tavoiteltiin ammatillista mainetta kansallisen edun kustannuksella. Sillä ei myöskään ollut EIT:n hyväksymää perustetta, kuten esimerkiksi tarvetta saattaa julkisuuteen viranomaisten laitonta menettelyä tai muita väärinkäytöksiä. Kuka tietää, oliko toimittajilla myös tavoitteena ja haluna oikeasti vahingoittaa Suomen tiedustelutoimintaa ja Puolustusvoimia? Tähän vastauksen tietävät vain Pietiläinen ja Halminen.
– Ottaen huomioon asiakirjojen kriittisyys, herää kysymys siitä, kuinka moni Helsingin Sanomien toimittajista näki salassapidettävät asiakirjat? Ovatko Pietiläinen ja Halminen jakaneet myöhemmin tietojaan eteenpäin? Kuinka asiakirjoja on käsitelty ja ovatko vielä muut ulkopuoliset päässet katselemaan niitä? Kuinka asiakirjoja on säilytetty? On hyvä muistaa, että salassapidettävien asiakirjojen säilytystä ohjaa myös laki. On myös muistettava, että moni vihamielinen taho on varmasti ollut ja on edelleen kiinnostunut näistä tiedoista ja henkilöistä, joilla tämä tieto on, Antikainen toteaa.
Puolustusvoimien reaktio oli välttämätön
Tapauksen seurauksena Puolustusvoimat käynnisti rikosilmoituksen, ja tutkinta johti laajaan materiaalin takavarikkoon.
STT:n tietojen mukaan tietovuotajana pidettiin eläkkeellä olevaa tiedustelukenraali Georgij Alafuzoffia. Hänen kotoaan löytyi poliisin kotietsinnässä salassa pidettyä materiaalia jopa 30 vuoden ajalta. Hänet tuomittiin ehdottomaan vankeuteen.
– Voimme kiittää Puolustusvoimia siitä, että se puuttui Helsingin sanomien suunnitelmiin ja vakavimmat vahingot pystyttiin estämään. Pietiläisen ja Halmisen pitäisikin nyt paljastaa tietovuotaja ainakin puolustusvoimille kansallisen turvallisuuden edun nimissä. Se etteivät he ole tehneet tätä kertoo huolestuttavia asioita Pietiläisen ja Halmisen lisäksi myös Helsingin Sanomien toiminnasta. Onko Helsingin Sanomat luotettava media kriisiaikoina? Onko Pietiläisen ja Halmisen tekojen taustalla oman edun lisäksi myös oikea halu vahingoittaa Suomea ja asettaa puolustusvoimien henkilöstö uhan alle?
– Vapaassa maassa media on välttämätön. Mutta vapaus ei tarkoita oikeutta vaarantaa isänmaan puolustuskykyä. Toimittajilla on valtaa ja valta tuo vastuun. Jos tämä vastuu hylätään, se ei ole enää journalismia, vaan uhka kansalliselle turvallisuudelle, Antikainen sanoo.