Poliisin resurssipula on noussut uutisotsikoihin useampaan otteeseen tänä vuonna. Helsingin Sanomien mukaan Keskusrikospoliisilla on tutkimatta yli 2000 vihjeviestiä verkossa tapahtuvasta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Yle taasen kertoi Oulun poliisin saaneen moitteita eduskunnan oikeusasiamieheltä alaikäisiin liittyvien rikosten hitaasta esitutkinnasta. Lain mukaan esitutkinta tulee suorittaa kiireellisesti, jos asia koskee alle 15-vuotiaita, mutta yhdessä tapauksessa tutkinta oli kestänyt yli kaksi vuotta.

Väärä signaali rikollisille

Sekä Keskusrikospoliisi että Oulun poliisi vetoavat resurssipulaan ja hankalaan työtilanteeseen.

– Poliisin resurssipula vaarantaa sekä Suomen sisäisen turvallisuuden että kansalaisten luottamuksen poliisiin. Rikosilmoitusten ja vihjeiden tutkimatta jättäminen laskee ihmisten kiinnostusta ilmoittaa havainnoistaan, koska ajatellaan, ettei poliisi niitä kuitenkaan tutki, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Tämä antaa myös täysin väärän signaalin rikollisille. Suomessa on kaikista Pohjoismaista vähiten poliiseja suhteessa väkilukuun ja poliisin voimavarat ovat täysin riittämättömiä tällä hetkellä.

Grooming kasvava ilmiö

Verkossa tapahtuva grooming, eli alaikäisten houkuttelu seksuaalisiin tekoihin, on kasvava ilmiö myös Suomessa ja se tuli koko kansan tietoisuuteen viimeistään Oulun seksuaalirikosten tultua julkisuuteen.

Yhteistä kaikissa tapauksissa oli uhrien lähestyminen sosiaalisen median kautta. Verkon avoimuus ja nimettömyys antavat seksuaalirikollisille mahdollisuuden lähestyä lapsia ja nuoria huomaamattomasti.

– Aiemmin lapsia varoitettiin ulkona vaanivista namusedistä, mutta nykyään vaara vaanii verkon kautta myös kotisohvalla. Poliisille on taattava riittävät resurssit, jotta tähän voidaan puuttua aiempaa tehokkaammin ja ennaltaehkäistä uusia rikoksia. Vihjeet on tutkittava viipymättä, Antikainen vaatii.

Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen hallituksen toimista, joilla tehostetaan poliisin toimintaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten vihjeiden tutkinnassa.

SUOMEN UUTISET