Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on jättänyt talousarvioaloitteen, jossa se vaatii tuntuvaa poliisien määrän lisäämistä.

Perussuomalaiset lisäisi ensi vuonna 50 miljoonaa euroa poliisikoulutuksen aloituspaikkojen korottamiseen, ja perussuomalaisten tavoite on nostaa poliisien määrää vähintään tuhannella nykyisestä reilusta 7000:sta.

Hallitus on luvannut nostaa poliisien määrän 7500:aan neljän vuoden kuluessa, mutta perussuomalaisten mukaan tavoite on täysin riittämätön.

– Niin poliisissa kuin muillakin sisäisen turvallisuuden sektoreilla, kuten rajalla, on tärkeää pitää huolta siitä, että lisättävät resurssit menevät nimenomaan henkilötyövuosien lisäämiseen. Huonokuntoiset rakennukset, sisäilmaongelmat ja viivästyneet tai epäonnistuneet ICT-hankkeet vievät merkittävän osan menoista, ja nämä tietysti pitää hoitaa, mutta vain niitä hoitamalla ei lisätä maamme sisäistä turvallisuutta, huomauttaa perussuomalaisten varapuheenjohtaja ja hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra.

Vähiten poliiseja per asukas Euroopassa

Perussuomalaiset huomauttaa, että Suomessa on ylivoimaisesti vähiten poliiseja per asukas Pohjoismaissa ja jopa vähiten koko Euroopassa. Esimerkiksi Ruotsissa on kaksi poliisia tuhatta asukasta kohden, kun suhdeluku on Suomessa 1,3.

– Totta puhuakseni seuraan kauhulla sisäisestä turvallisuudesta vastaavan valiokunnan johdossa sitä, mihin jamaan monien yhteiskuntamme perusinstituutioiden on annettu vajota. Krooninen resurssipula, yhä enemmän vaatimuksia ja sivutehtäviä, ja kaiken lisäksi toiminnan kyseenalaistamista juuri sieltä, mistä sitä pitäisi kaikin tavoin tukea, vaikeuttavat turvallisuudesta vastaavien tahojen työtä ja sitä myötä heikentävät kansalaisten turvallisuutta, Purra sanoo.

”Sisäministerille kova pala”

Myös perussuomalaisten kansanedustaja, hallintovaliokunnan jäsen Mauri Peltokangas ongelmaksi hallituksen asenteen poliisia kohtaan. Hän viittaa muun muassa sisäministeri Maria Ohisaloon (vihr.), joka vaati poliisilta selvitystä, koska poliisi joutui turvautumaan voimankäyttökeinoihin turvatakseen ympäristöä ja ihmisiä kurdien mielenosoituksessa Helsingin Narinkkatorilla.

– Mielenosoituksissa, joissa uhataan yhteiskuntarauhaa ja ihmisten turvallisuutta, on poliisin voimankäyttö joskus tarpeellista. Poliisi on itse paras henkilö arvioimaan voimankäytön tarpeen ja poliisi myös purkaa nämä tilanteet aina jälkikäteen ja varmistaa, ettei ylilyöntejä tapahtunut. Suomalaiseen poliisiin voi luottaa. Sisäministerille tämä tapaus tuntuu olevan kova pala siksi, että riekkujat olivat muualta kuin Suomesta.

– Me perussuomalaiset emme erittele asiakaskunnan mukaan, minkälaisia voimankäyttökeinoja saisi käyttää, vaan kaikkien on noudatettava poliisin käskyjä. Jos ei noudateta, poliisi turvaa tilanteen ihonväriin katsomatta, ja se on oikein, Peltokangas huomauttaa.

Kenttä tietää todellisen tarpeen

Peltokangas muistuttaa, että perussuomalaisten esittämä poliisien lisäystarve on nimenomaan lähellä poliisien omaa näkemystä. Suomen poliisijärjestöjen liitto on jo viime vuonna todennut, että vähintään 700 poliisia tarvitaan lisää.

– Me haluamme kuunnella poliisin näkemystä, sillä he ammattilaisina tietävät parhaiten tilanteen kentällä. Kuka muu sen paremmin tietäisi? Peltokangas kysyy.

SUOMEN UUTISET