Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Tom Packalénin mielestä sisäministeri Maria Ohisalo on antamassa valtaa anarkialle. Suomen Uutiset julkaisee kokonaisuudessaan kansanedustajan avoimen kirjeen vihreälle sisäministerille.

Ministeri Ohisalo,

Olette vaatinut poliisilta selvitystä varautumisesta ja voimakeinojen käytöstä viime lauantain Turkin vastaisessa mielenosoituksessa. Mielestäni tällainen populistinen tviittailu ei sovi sisäministerin arvolle. Se antaa vaikutelman anarkismille flirttailusta.

Poliisin tehtävä Suomessa on turvata yleinen turvallisuus ja järjestys. Mielenosoittajilla on oikeus osoittaa mieltään, mutta heidän on noudatettava lakia ja poliisin heille antamia ohjeita ja määräyksiä. Aiemmissa Turkin vastaisissa mielenosoituksissa osallistujat ovat esimerkiksi kivittäneet lähetystöä ja rikkoneet ikkunoita sivullisten kodeista.

Miten poliisin olisi tullut toimia lauantain mielenosoituksessa, jotta olisitte ollut tyytyväinen? Olisiko poliisin pitänyt ilmoittaa, että se poistuu paikalta, elleivät mielenosoittajat noudata saamiaan ohjeita ja määräyksiä? Olisiko poliisin mielestänne täytynyt jättää lailliset velvollisuutensa suorittamatta?

Jos haluatte antaa vallan anarkialle, teidän on paras yrittää muuttaa lainsäädäntöä eduskunnassa esimerkiksi niin, ettei poliisi vastedes saa turvata yleistä järjestystä ja turvallisuutta tietyissä mielenosoituksissa. Vastaavana ministerinä ette voi sellaista mielestäni vaatia.

Poliisilla on erilaisia voimankäyttövälineitä, kuten etälamautin, patukka, koira ja ampuma-ase. Etälamautin on välineistä lievin. Poliisilla on myös suojavarusteita. Ne mahdollistavat esimerkiksi etälamauttimen käytön tilanteissa, joissa poliisi ei joudu taistelemaan hengestään tai suojaamaan välittömässä vaarassa olevien muiden ihmisten henkiä.

Tom Packalén
kansanedustaja (PS.)