Kun britit luovuttivat Hong Kongin Kiinalle, Hong Kongille taattiin erityisasema vähintään 50 vuodeksi. Nyt, 23 vuotta vallanvaihdon jälkeen, Kiina sääti turvallisuuslain, joka heikentää Hong Kongin asemaa merkittävästi.

– Kiina rikkoo tässä törkeästi Ison-Britannian kanssa tekemäänsä sopimusta. Hong Kongissa kansa on osoittanut mieltään jo kuukausien ajan demokraattisten oikeuksiensa polkemista vastaan. Kommunistinen Kiina on toiminnallaan osoittanut, ettei sen lupauksiin voi luottaa, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Monet maat tuominneet

Yhdysvallat ja monet muut maat ovat tuominneet Kiinan toiminnan ja ryhtyneet konkreettisiin toimenpiteisiin.

– USA on jo ryhtynyt toimenpiteisiin ja säätänyt Kiinalle pakotteita, Iso-Britannia puolestaan on tarjonnut kolmelle miljoonalle hongkongilaiselle mahdollisuutta muuttaa Britanniaan ja hakea kansalaisuutta. Myös Australia harkitsee turvapaikan tarjoamista hongkongilaisille.

– Sen sijaan EU on ollut varsin hiljaa. EU:n komission puheenjohtaja on tyytynyt toteamaan halveksuvansa turvallisuuslakia. Kysymys kuuluu, miksi EU ei toimi päättäväisemmin, Antikainen sanoo.

Hyödyllistä maahanmuuttoa

YK ei ryhdy toimenpiteisiin, koska Kiinalla on siellä tukijansa, Kuuba etunenässä.

– Koska YK ei toimi, EU:n on toimittava. EU:n on asetettava Kiinalle vastaavia pakotteita kuin USA on jo asettanut, ja EU voisi tarjota hongkongilaisille mahdollisuuden muuttaa EU:n alueelle. Kyseessä ovat koulutetut, demokratiaa arvostavat henkilöt, joilla olisi mahdollisuus elättää itsensä Euroopassa ja jotka eivät muodostaisi taakkaa vastaanottaville maille.

– Tämä olisi kerrankin EU:n kannalta hyödyllistä maahanmuuttoa. Suomen hallitus, osoittakaa tukenne Hong Kongille ja nostakaa asia esille myös EU:n tasolla, Antikainen vaatii.

SUOMEN UUTISET