Ruotsalaiset elävät reunalla ja ottavat huimaavia riskejä. He pesevät autojaan 20 miljoonaa kertaa vuodessa kaduilla tai pihoilla. Se on lähes poikkeuksetta ympäristörikos ja seurauksena voi olla sakkoja tai maksimissaan kaksi vuotta linnaa.

Ruotsi on vahvasti omalaatuinen hyvinvointivaltio: Yhtäältä yhteiskunta julkaisee oppaan, joka sisältää neuvoja avioelämästä lapsen kanssa ja toisaalta tavallisesta arkipuuhasta voi tulla järkyttävät seuraukset. Tarkoitus on ehkä parempi kuin teko ja nyt media on ottanut asiakseen valistaa kansalaisia.

Uutispalvelu nyheter24.se on julkaissut varoittavan artikkelin autonpesun sudenkuopista kansankodissa. Ensinnäkin peltilehmän laiton hinkkaaminen saastuttaa luontoa: vesistöihin ja maaperään joutuu 5.6 tonnia kuparia, 11.3 tonnia sinkkiä, vajaat kaksi tonnia lyijyä, kromia ja nikkeliä sekä 41 kiloa kadmiumia.

-Toisin kuin luullaan, auto peseminen kotona ei ole ympäristöteko. Useimmissa kunnissa se on jopa ympäristörikos. Jos auto sen sijaan pestään siihen tarkoitetussa laitoksessa myös pesuvedet johdetaan puhdistamoon asianmukaisesti, valistaa tiedotuspäällikkö Alexandra William-Olsson OKQ8 Scandinavia -yrityksestä.

Neljä kymmenestä pesee auton kotipihalla

Tutkimusten mukaan ruotsalaiset eivät ole erityisen ympäristötietoisia, kun kevät saa ja kyse on auton pesemisestä. Puolet porukoista myöntää pesevänsä auton vasta silloin, kun se on niin likainen että hävettää. Jopa 40 prosenttia autoilijoista huuhtelee liat kotterostaan pihapiirissä.

Jos oikein niuhotetaan niin autonpesu kotokulmilla ei sinänsä ole rikos mutta likaveden päästäminen viemäriin sen sijaan on. Vaikka kuntakohtaiset määräykset vaihtelevat, ympäristölainsäädäntö koskee kaikkia. Ja seurauksena ympärikoksesta voi olla ankarimmillaan kaksi vuotta vankeutta tai jopa 10 000 euron sakot.

Suomen Uutiset