Maahanmuuttajien kotoutuminen on onnistunut ilmeisen huonosti, jos entisen kotimaan voitto jalkapallossa saa kansan kaduille tuhoamaan nykyisen kotimaan irtaimistoa ja ottamaan yhteen poliisin kanssa. Patoutunut viha herättää kysymyksen Euroopan unionista, jossa kansallistunne ei katoa ja kiittämättömyys on maailman palkka.

Marokko voitti sunnuntaina Belgian 2–0 jalkapallon maailmanmestaruuskisoissa. Yllätystulos sai marokkolaislähtöiset maahanmuuttajat kaduille Belgiassa ja Hollannissa. Belgiassa asuu 500 000 marokkolaistaustaista henkilöä.

Poliisi yritti hillitä kyynelkaasulla

Riemuitseva ihmisjoukko riehui, rikkoi kauppojen ikkunoita ja poltti autoja Brysselissä, Antwerpenissa sekä Liegessä. Poliisi yritti hillitä väkijoukkoja vesitykein ja kyynelkaasulla.

Brysselin pormestari Philippe Close kehotti kaupunkilaisia pysymään poissa kaupungin keskustasta. Sekä metro- että raitiovaunuliikenne keskeytettiin mellakoinnin takia.

Väkivallan taustat syytä selvittää

Hollannissa mellakointia oli ainakin Rotterdamin satamakaupungissa, jossa 500 väkivaltaista Marokon kannattajaa heitti poliiseja ilotulitteilla ja pulloilla. Median mukaan levottomuuksia oli myös Amsterdamissa, Utrechtissa sekä Haagissa.

Marokkolaisyhteisön johtajat tuomitsivat väkivaltaisuudet. Yhteiskuntatieteilijöillä olisi kerrankin iskun paikka selvittää syyt äkkiä leimahtaneen ja väkivaltaisuuksiksi puhjenneen kansallistunteen takana.

SUOMEN UUTISET