Berliinin osavaltiosenaatti on kieltänyt poliisia keräämästä tietoa nuorten rikoksentekijöiden maahanmuuttajataustasta. Päätöstä perustellaan tietosuojalla.

Vuodesta 2011 poliiseilla on ollut velvollisuus tallentaa tieto alle 21-vuotiaan rikoksentekijän mahdollisesta maahanmuuttajataustasta poliisin tietokantaan. Tämä on koskenut väkivalta- ja seksuaalirikoksia, kuten murhia, tappoja, raiskauksia, seksuaalista hyväksikäyttöä, pahoinpitelyjä ja ryöstöjä.

Heinäkuussa Berliinin osavaltion hallinto kuitenkin päätti, että maahanmuuttajataustan kirjaaminen on lopetettava ”niin pian kuin mahdollista”, kertoo berliiniläinen BZ-lehti. Poliisi on noudattanut käskyä.

Maahanmuuttajataustan vaikutus rikollisuuteen

Tietoa ruvettiin alun perin keräämään siksi, jotta maahanmuuttajataustan vaikutusta nuoren ajautumiseen rikollisille poluille voitaisiin tutkia. Tarkoitus oli ”tunnistaa epätoivottuja yhteiskunnallisia kehityskulkuja, kuten köyhyys, koulutuksellinen epätasa-arvo tai syrjintä” ja löytää niille vastatoimia.

Tausta-ajatuksena oli, että tietyistä etnisistä ryhmistä tulevat nuoret ajautuvat helpommin rikollisuuteen oman ryhmänsä kulttuurin tai klaanijärjestelmän takia. Klaanirikollisuus on Saksassa merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. Mutta kerättyjä tietoja ei jostain syystä hyödynnetty juuri lainkaan poliisin toiminnan suunnittelussa.

Pari vuotta sitten tehdyn tutkimuksen mukaan maahanmuuttajien muodostamien rikollisklaanien toiminta on saksalaisten suurin turvallisuuteen liittyvä huolenaihe. Peräti 70 prosenttia saksalaisista kokee, että maassa on alueita, jotka ovat maan lakien ulkopuolella. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyissä yhteiskunnan osissa tai tietyillä asuinalueilla ei enää tunnusteta Saksan lain voimassaoloa, eikä valtiokaan enää yritä ylläpitää lakia ja järjestystä noilla alueilla.

Osavaltiosenaatti vetoaa tietosuojaan

Päätöksessään maahanmuuttajataustaa koskevan tiedon tallentamisen lopettamisesta osavaltiosenaatti vetoaa tietosuojaan: henkilötietoja saa kerätä vain laillista käyttötarkoitusta varten. Jos etnistä taustaa koskevaa henkilötietoa ei käytetä mihinkään, sitä ei saa myöskään tallentaa.

Poliisien ammattiliitto ei ymmärrä päätöstä. Liiton edustajan mukaan tässä on kyse patriarkaalisista kulttuureista, joissa esimerkiksi naisten asema on huono.

– Tällainen väärä suvaitsevaisuus antaa vain lisää tuulta äärioikeistolaisten ja salaliittoteoreetikkojen myllyyn, poliisiliiton edustaja Benjamin Jendro sanoo.

SUOMEN UUTISET