Armenian ja Azerbaidžanin aluekiista on johtanut sotatilaan Vuoristo-Karabahissa. Eduskunnan Armenia-ystävyysryhmä korostaa neuvotteluiden merkitystä vaikeassa tilanteessa ja suurvaltojen roolia väkivaltaisuuksien tukahduttamisessa.

Lehtitietojen mukaan taisteluihin on osallistunut Syyriasta saapuneita proxy-taistelijoita, joita epäillään Turkmenin prikaateiksi.

– Vuoristo-Karabahin konfliktiin perehtyneen ETYJin Minsk-ryhmän tulisi kokoontua välittömästi ennen sotatilan eskaloitumista, eduskunnan Armenia-ystävyysryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Vilhelm Junnila toteaa.

Siviiliuhreilta ei ole vältytty

Ryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Peter Östmanin (kd.) mukaan siviiliuhreilta ei ole vältytty. Hän korostaa suurvaltojen roolia.

– Armenia-ystävyysryhmä ilmaisee surunvalittelut taistelussa menehtyneille. Suurvaltojen rooli tulitauon aikaansaamiseksi on merkittävä, koska NATO-maat Venäjä ja Turkki ovat konfliktin eri puolilla. Nyt vaaditaan ripeyttä uhrien välttämiseksi, Östman kertoo.

Vuoristo-Karabah on nykyään pääosin armenialainen Artsakhin tasavalta, joka ei ole saanut kansainvälistä tunnustusta. YK:n päätöslauselman mukaan alue kuuluu Azerbaidžaniin, johon Neuvostoliitto sen aikoinaan liitti. ETYJin Minsk-ryhmää johtavat Yhdysvallat, Venäjä ja Ranska eivät kuitenkaan hyväksy YK:n kantaa. Alue irtautui Azerbaidžanista yksipuolisesti vuonna 1991, jonka jälkeen konflikteja on ollut useita.

SUOMEN UUTISET