Yle uutisoi tänään, että oppilaitokset ja ammattiliitot ovat valmiita palauttamaan soveltuvuuskokeet ja pakolliset haastattelut sosiaali- ja terveysalan oppilaitosten pääsykokeisiin.

Parantaa potilasturvallisuutta

Soveltuvuuskokeiden merkitystä opiskelijavalinnoissa on viime vuosina vähennetty. Kehitys on johtanut opiskelujen keskeyttämiseen sekä ammattioikeuksien poistamiseen. Usein taustalla on päihdeongelma, joka on alkanut jo ennen opiskeluaikaa.

– Olen nostanut soveltuvuuskokeiden merkityksen esille useampaan otteeseen viime vuosina. Potilasturvallisuuden ja työyhteisön hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että sosiaali- ja terveysalan erityisvaatimukset otetaan opiskelijavalinnoissa huomioon, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Ritva Elomaa.

– Väärälle alalle joutunut opiskelija joutuu myös etsimään uuden opiskelualan, joka puolestaan viivästyttää hänen valmistumistaan ja työllistymistään.

Lisää hakijoiden tasapuolista kohtelua

Elomaan mielestä soveltuvuuskokeet ja haastattelut ovat hyvä tapa huomioida erityisvaatimukset, jolloin koulutukseen valikoituu soveltuva opiskelija-aines.

– Etenkin psykologisen soveltuvuuskokeen avulla on myös edistetty hakijoiden tasapuolista ja oikeudenmukaista kohtelua. Onkin ilo huomata, että soveltuvuusarviointia halutaan edistää sosiaali- ja terveysalalla, Elomaa toteaa.

SUOMEN UUTISET

Tagit