ISIS-terroristijärjestön raunioista haluavat Suomeen he, jotka taistelivat katkeraan loppuun asti, ja joilla ei ole mitään muuta paikkaa minne mennä. Vierastaistelijat ja heidän perheensä muodostavat erityisen terrorismiuhan verkostojensa, sota-alueilta saatujen kokemusten ja koulutuksen vuoksi, kertoo Iltalehti selvityksessään. Jihadismin vaaliminen voi jatkua kotilieden ääressä, ja siksi palaajat ovat riski.

Kuolemanvakava seikka on sitten se, että käytännössä ISIS-veteraanit voivat lyödä lisää löylyä Suomessa jo oleviin radikaali-islamistisiin verkostoihin ja jopa organisoida terrori-iskuja, toteaa supon viestintäpäällikkö Iltalehdessä. Kotimaisen jihadistisektorin vauhdittaminen on todennäköistä siksi, että ISIS-naisten rooli on keskittynyt kalifaatin aikana vähintäinkin uusien jäsen värvämiseen ja propagandan levittämiseen.

Supo seuraa 400 mahdollista terroristia

Viime viikot Suomessa on kohistu al-Holin leirin kymmenestä Suomen kansallisuuden omaavasta naisesta ja näiden kolmenkymmenen lapsen mahdollisesti palaamisesta lähtömaahan. Hallitus on päättänyt, ettei heitä erityisesti avusteta mahdollisessa paluussa, mutta heillä on lain mukaan oikeus palata Suomeen.

Supon kirjoissa ja kansissa on vajaat 400 terrorismin torjunnan kohdehenkilöä. He ovat ihmisiä, joilla on kytköksiä terroristijärjestöihin ja halu toimia niiden hyväksi. Luvussa on muitakin, kuin ISIS-terroristijärjestöön kytkeytyviä henkilöitä, myös Suomeen mahdollisesti palaavia.