

KUVAKAAPPAUS/YLE
EU-elvytyspakettiin sisältyy yhteistä velkaa ja lahjuksia Etelä-Eurooppaan – Purra: ”Paljon tekijöitä, jotka vähentävät Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta”
Eduskunta äänestää ensi viikolla EU-elvytyspaketista. Perussuomalaiset äänestää pakettia vastaan. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra toi tänään Ylen Ykkösaamussa vielä kerran tiivistetysti esille paketin ongelmat.
Riikka Purra sanoi elvytyspaketin olevan askel kohti finanssiliittoa, sillä elvytyspaketissa on paljon tekijöitä, jotka vähentävät Suomen taloudellista itsemääräämisoikeutta.
– Pakettiin kuuluu yhteistä velkaa sekä lahjuksia Etelä-Eurooppaan. On myös syytä nostaa esille, että elvytyspakettia puolustellaan milloin milläkin lähtökohdalla: välillä se lisää vientiä, välillä se on solidaarisuuspaketti ja välillä taas turvallisuustoimi Venäjää vastaan, Purra sanoo.
Hän jatkaa, että vaikka elvytyspaketista olisikin hyötyä lyhyellä aikavälillä, pitkällä tähtäimellä hyödyt ovat kyseenalaisia.
– Jos suomalainen elinkeinoelämä katsoisi vähän pidemmälle, saatettaisiin myös havaita, että velkavastuiden lisääminen ja se, että suomalainen veronmaksaja rahoittaa tiettyjen etelän maiden veronalennuksia, ei ole kannattavaa suomalaisenkaan elinkeinoelämän kannalta.
– Kyse on myös periaatteista ja samalla EU:n ja Suomen poliittisesta tulevaisuudesta. Jos nyt mennään tämä askel eteenpäin, seuraavan askeleen ottaminen on jo helpompaa.
Mikseivät EU-jäsenmaat elvytä itsenäisesti?
Purra sanoi, että tosiasiassa elvytyspaketilla vain pidetään pystyssä yhteisvaluutta euroa samalla kun yritetään paikata velkaantuneita etelän maita, kuten Italiaa, joka ei suostu tekemään rakenteellisia uudistuksia.
– Tässä tilanteessa siellä on vain huomattu, että EU:lta on mahdollisuus saada rahaa sen sijaan, että Italia ottaisi lainaa itse ja korjaisi asioita.
Purra sanoi, että EU-tasollakin jäsenmailla olisi mahdollisuus elvyttää itsenäisesti, vaikka toki toimia voidaan tarvittaessa koordinoida vaikka EU-komissiosta.
– Suomi voisi laittaa enemmänkin rahaa oman elinkeinoelämänsä ja yritysten sparraamiseen ja huolehtia siitä, että vivuttamalla syntyisi yksityisiä investointeja. Tähän olisi mahdollisuus käyttää enemmän varoja, jos rahaa ei kierrätettäisi Brysselin kautta, josta rahaa jaetaan Suomen kilpailijamaillle ja taloutensa huonosti hoitaneille maille.
Omia muskeleita kannattaisi joskus edes yrittää käyttää
Purra nosti esille myös talouden suhdanteen muutokset.
– Olemme todennäköisesti suuren kasvun kynnyksellä, jopa kuuden prosentin kasvua arvioidaan. Elvyttäminen siis alkaa jo kohta olla myöhäistä, jos sitä tehdään talouspoliittisesti viisaasti.
Suomelle väitetään seuraavan mainehaittoja sekä ajautuminen sivuraiteelle EU:ssa, jos elvytyspaketti kaadetaan. Purra sanoo kuitenkin kaipaavansa puheisiin realismia.
– Onko meillä tällä hetkellä ollut hyvä neuvotteluasema EU:ssa ja onko meitä kuultu? Olemmeko kyenneet vaikuttamaan asioihin? Jos nyt vaatisimme uusia neuvotteluja, me emme olisi yksin, koska kyllä muistakin maista löytyy kriittisiä ääniä.
– Tähän saakka Suomi ei ole EU:ssa paljon käyttänyt muskeleitaan. Ehkä kannattaisi joskus edes yrittää käyttää. Toki on ymmärrettävä, että olemme pieni maa. Toisaalta olemme samalla kiltti ja arvokas nettomaksaja.
Purra esittääkin palaamista takaisin neuvottelupöytään EU:ssa.
– Todennäköisesti tuleva paketti ei enää nojaisi näille ongelmallisille elementeille. En usko, että seurauksena olisi radikaali markkinareaktio, jos jäsenmaat palaisivat neuvottelemaan.
Suomen eurojäsenyys oli virhe
Elvytyspaketti siis liittyy vahvasti yhteisvaluutta euron pelastamiseen. Purra toi esille, että useiden asiantuntijoidenkin mukaan Suomen eurojäsenyys on ollut virhe.
– Euroon sisältyy paljon erilaisia valuvikoja. Jos nyt verrataan vaikka euron ulkopuolisiin maihin, kuten Ruotsiin, Tanskaan tai aiemmin Britanniaan tai Itä-Euroopan maihin, niin nämä ovat yleisesti talouspolitiikassaan ja hyvinvoinnissaan selviytyneet euromaita paremmin.
Purra myös totesi, että Suomi ei ole kuulunut yhteisvaluutan hyötyjiin.
– Meillä on ollut huomattavan hidas talouskasvu aina finanssikriisistä alkaen, jopa maailman tasolla olemme olleet heikon kasvun maa. Toisaalta kotimaiset kustannukset ovat melko korkeita. Olemme tällä hetkellä kuin pakkopaidassa, koska Suomi ei kykene devalvoimaan. Meillä on toki mahdollisuus tehdä kivuliaita kilpailukykysopimuksia tai kiristää lisää vyötä. Tällaiset päätökset ovat kuitenkin hyvin vaikeita.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- velkaiset maat EU-tukipaketti lahjukset elinkeinoelämä Riikka Purra Itsemääräämisoikeus Suomi Velkaantuminen Euro perussuomalaiset hallitus talous Kilpailukyky
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskusta ja vasemmisto sekä hallituksen tueksi rynnännyt kokoomus ylistivät vuorotellen EU-elvytyspakettia Ylellä – perussuomalaiset muistutti ikävistä tosiasioista – ”Talouskurilla on pyyhitty pöytää”

Eduskunta ei ole vielä edes hyväksynyt EU-elvytyspakettia – vihreät ministerit ja valtiovarainministeri Vanhanen mehustelevat jo, miten rahat törsätään

Taloustieteen emeritusprofessori Virén valtioneuvoston EU-elvytyspaketin saldosta: “Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että elvytysvaikutus on nolla”

Perustuslakivaliokunta linjasi jo viime kesänä: ”Valtioneuvoston ei tule sitoutua edistämään tai hyväksymään unionin ehdotettua lainanottoa”

Italian keskuspankin johtajalta läjä avauksia: EU:lle pysyvästi yhteistä velkaa, verotusoikeuksia ja talouskurisäännöt roskakoriin
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Sisäministeri Mari Rantanen Ykkösaamussa: Turvapaikkajärjestelmän pitäisi toimia niin, että turvaa haetaan lähialueilta, eikä lähdetä matkalle tuhansien kilometrien päähän
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan ukrainalaisten auttaminen Suomessa on perusteltua, mutta yleisesti kaikille vainotuille apua ja suojelua tulee jatkossa tarjota lähempänä lähtömaita. – Ongelmia ei pystytä taklaamaan sillä, että harjoitetaan massasiirtolaisuutta maailman toiselle puolelle.