EU- ja eurovastaiset puolueet tulevat nostamaan hurjasti paikkamääriään tulevassa Euroopan parlamentissa. Joissain maissa tulos on suorastaan historiallinen. Yleiskatsauksen vaaleista voi tehdä, vaikka aivan kaikkialla ei ääniä ollakaan saatu vielä laskettua.

EU-kriittinen puolue on nappaamassa kärkipaikan ainakin Ranskassa ja Tanskassa, sekä todennäköisesti myös Britanniassa. Tämän lisäksi Kreikassa suurimmaksi puolueeksi nousee tukipakettiehtojen avaamista vaativa vasemmistolainen Syriza.

Ranskan pääministeri Manuel Valls on kertonut maan tuloksen olleen ”šokki ja maanjäristys”, kun maan eurovastainen Kansallinen rintama (FN) on voittamassa vaalit, ja on nousemassa maan ykköspuolueeksi yli 25 prosentin kannatuksella. Vasenrintaman puheenjohtaja kuvaa tulosta puolestaan ”tulivuorenpurkaukseksi”, josta seuraa ”kosolti happosateita”. FN:n puheenjohtaja Marine Le Pen on vaatinut maan hallituksen hajottamista ja uusia parlamenttivaaleja. Ranskan valtaapitävä sosialistinen puolue ei ole aikeissa taipua vaatimuksiin. Sosialistit keräsivät noin 14,5 prosentin äänisaaliin jääden kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi porvarillisen UMP:n jälkeen.

Perussuomalaisten kanssa samassa EFD-ryhmässä olevat puolueet menestyivät hyvin Tanskan kansanpuolueen ja Ukipin vaalivoittojen myötä. Ukip olisi saamassa 23 paikkaa 64 briteille jyvitetyistä europarlamenttipaikoista, kun Skotlannin ja Pohjois-Irlannin ääniä oli vielä laskematta. Ukipin melko varma vaalivoitto on historiallinen. Saarivaltiossa ei valtakunnallisissa vaaleissa ole kärjessä ollut kuin joko Työväenpuolue tai Konservatiivipuolue yli sataan vuoteen. Maan EU-myönteisin puolue, Liberaalidemokraatit, joutunevat tyytymään yhteen paikkaan.

Tanskan Kansanpuolue sai 26,6 prosentin äänipotin, kun toiseksi tulleet sosialidemokraatit saivat tyytyä 19,1 prosentin saaliiseen. Tanskalla on Suomen tavoin 13 meppipaikkaa, joista Kansanpuolue nappaa 4 paikkaa.

Kreikassa Syriza nousi maan ykköseksi. Hallituspuolueet Uusi Demokratia ja Pasok saivat yhteensä alle 25 prosentin äänimäärän. Vasemmistolainen Syriza kahmaisi yli 26 prosentin saaliin. Sen lisäksi äärioikeistoon lukeutuva Kultainen sarastus nousi kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 9,4 prosentin äänipotilla. Maan hallituksella arvellaankin olevan tukalat paikat, sillä hallituksen enemmistö on niukka. Hallituspuolueilla on 152 paikkaa 300-paikkaisessa kansallisessa parlamentissa. Hallituskumppanipuolue Pasok ei saavuttanut edes yhtä prosenttia europarlamenttivaalien äänistä.

Henri Myllyniemi