Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei tunnetusti voi tehdä mitään, mikä ei olisi ”liberaalin” median mielestä pielessä, mutta EU-liittovaltionjohtaja Jean-Claude Junckerin kanssa ollaan sallivampia. Juncker ei kyennyt itsenäiseen kävelyyn eilisessä Nato-huippukokouksessa, mutta sen sijaan että media kyseenalaistaisi tapahtuneen, se nieli sen enemmittä epäilyittä selittelyt iskiaskrampeista.

Episodi herättää vakavia epäilyksiä EU-johtajan toimintakyvystä sekä itseään liberaaliksi kutsuvan median kyvystä käsitellä itselleen mieleisiä vallanpitäjiä journalistisin kriteerein.

Muualla maailmassa on jo pitkään julkaistu kriittisiä arvioita Junckerin alkoholinkäytöstä.

Tapaus näkyy brittiläisen Mail Onlinen julkaisemalla videolla. Youtube, 3 min 43 sek.

Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) moittii toimittajia siitä, etteivät nämä kritisoi riittävästi EU-komission puheenjohtaja Junckerin toimintaa.

– Minkä kokoluokan uutinen olisi jos Junckerin sijaan nyt Trump olisi hoiperrellut humalassa Nato-huippukokouksessa, Tavio kysyy.

Tavion mukaan kyseessä on todiste siitä, että EU:ssa on jotain hyvin perustavanlaatuista pielessä, ja että valtamedian avoin tiedonvälitys on ongelmissa.

Tavio listaa kolme syytä

Tavio mainitsee kolme mahdollista syytä sille, miksi toimittajat välttävät Junckerin krisisointia.

Ensinnäkkään Tavion mukaan Junckeria ei tunneta kovin hyvin, koska kansalaisilla ei ole ollut tarveta seurata hänen poliittista toimintaansa ja pohtia, äänestäisivätkö häntä johtoon.

– Jucnkerilla itselläänkään ei ole ollut tarvetta kampanjoida ja tuoda itseään julki. Hänet on valinnut EU-eliitti kansalta kysymättä.

Toiseksi Tavion mukaan Junckerin kritisoimista pidettäisiin EU:n kritisoimisena, eikä tämä ole kaikkien valtamedioiden toimituksessa hyväksyttävää.

– Useissa Suomen medioissa pidättäydytään suorasta EU:n kritisoimisesta, sillä sen nähdään nostavan EU:n vastustusta. Useiden maakuntalehtien linja on esimerkiksi avoimen EU-myönteinen.

Kolmanneksi Junckeria pidetään harmittomana. Tavion mukaan tämäkin ajatus perustuu tietämättömyyteen, sillä Juncker on ollut kiinni EU-vallassa lähes koko Suomen EU-jäsenyyden ajan.

– ”Junckerin kaltaiset eurokraatit ovat saaneet johtaa Eurooppaa vapaasti, koska ihmiset suhtautuvat EU:n liittovaltioon niin kevyesti. Valtamedian tiedonvälitys näyttelee kuitenkin suurta roolia kansan suhtautumisessa”, Tavio pohtii.

Kansanedustaja on listannut Uuden Suomen blogisivulleen videoita Junckerin aiemmista törttöilyistä.

Itsesensuurin luvattu maa

Suomalaisella medialla on pitkät itsesensuurin perinteet. Itsesensuurijärjestelmään liittyy tyypillisesti mieleisten poliittisten johtajien ihannointi ja kritiikittömyys sekä samaan aikaan toisinajattelijoiden vaimentaminen – joko uutispimennolla tai lokakampanjoilla.

SUOMEN UUTISET