

EU:n turvapaikkasopu mietityttää Välimeren etelärannalla: Kuka maksaa EU:n ulkorajalta palautettavien ihmisten kulut?
EU:n alustava maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus nostaa heti huolta Välimeren etelärannalla. Pohdintaa herättää erityisesti se, miten bumerangina toiviomatkalta palaavien kansalaisten kanssa toimitaan muutenkin köyhissä maissa. Pian eurooppalaiset veronmaksavat saattavat saada laskun myös henkilöistä, joiden matka tyssää EU:n ulkorajalle.
Tunisiasta lähtevät tätä nykyä useimmat ihmissalakuljettajien varustamat merikelvottomat laivanraakit kohti Italiaa ja Eurooppaa sekä väljemmäksi uskottuja elinoloja. Useimmat uutta alkua etsivät ihmiset tulevat Saharan eteläpuolisista Afrikan maista, joissa väestöräjähdys on totisinta totta.
EU:n mahdollinen maahanmuuttosopimus sisältää pykälät muun muassa siitä, että vaille turvapaikkaa jäävät henkilöt palautetaan saman tien johonkin turvalliseksi katsottuun valtioon. Euroopassa on tiivistymässä näkemys siitä, että omaan maanosaan halutaan yhä vähemmän väkeä muualta.
Ongelmat kasautuvat
Sopimusehdotuksen mukaan EU pyrkii neuvottelemaan Tunisian kaltaisten maiden kanssa yhteistyöstä siten, että näihin turvallisiksi katsottuihin maihin voisi palauttaa EU:n alueelle pyrkiviä laittomia siirtolaisia kansallisuuteen katsomatta.
– Meillä on talous- ja finanssikriisi, joka voisi yltyä vielä pahemmaksi palaavien siirtolaisten myötä. Eli ongelmat vain kasautuvat, pohtii SVT:n haastattelema tunisialainen.
– Vaikeudet kasvavat ja kriisi pahenee. Jos Eurooppaan lähteneet siirtolaisemme palaavat, tilanteesta tulee vieläkin mutkikkaampi kuin mitä se nyt jo on. Miten me siitä selviämme? säestää toinen haastateltava SVT:n uutisille.
Rahalla saa
EU:n maahantulo- ja pakolaissopimukseen liittyy taakanjako. Sen mukaan maat, jotka eivät vastaanota kiintiöpakolaisia, joutuvat vastaavasti maksamaan korvausta vastahankaisuudestaan. Summa olisi 20 000 – 25 000 euron luokkaa per pakkosijoitettava henkilö.
Sopimuksen henki lähtee siitä, että eri EU-maihin sijoitettavia turvapaikanhakijoita olisi yli 100 000 vuodessa. Jos kieltäytyminen koskisi vaikkapa 10 000 ihmistä, korvaussumma nousisi yli 200 miljoonaan euroon.
EU:n mittakaavassa summa on niin pieni, että sen verran putoaa Brysselin perstaskusta jo ennen lounasaikaa. Joten lienee vain ajan kysymys, milloin kesän mittaan tai viimeistään syksyllä parlamentin pöydälle laskeutuu ehdotus niin sanotuille turvallisille maille maksettavista palautuskorvauksista.
Asiaa saattaa olla esillä jo EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin, Italian pääministeri Giorgia Melonin ja Hollannin pääministeri Mark Rutten lähitulevaisuudessa Tunisiaan suuntautuvalla neuvottelumatkalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palautuskorvaus talous- ja finanssikriisi kieltäytyminen Saharan eteläpuoliset maat eu:n alustava maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus ihmissalakuljettajat Giorgia Meloni korvaus Ursula von der Leyen väestöräjähdys Euroopan unioni Tunisia Mark Rutte Afrikka Taakanjako Hollanti Italia EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


EU:n yhteisestä maahanmuuttopolitiikasta yritetään taas sopua – laittomien siirtolaisten pakkosijoittaminen ei käy kaikille

Åkesson: Monikulttuurisuus on vaarallinen ideologia

EU:n yhteinen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimus nytkähti eteenpäin – Italian kanta ratkaisi

Suomen Perustan Simo Grönroos tulevaisuusvaliokunnan julkaisussa: Humanitaarinen maahanmuutto lopetettava – turvapaikkajärjestelmästä tullut hallitsemattoman elintasosiirtolaisuuden väylä

Hakkarainen EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikasta: “EU ei voi olla koko maailman syöttökaukalo”

Euroopan turvapaikkapolitiikka tappaa ihmishenkiä enemmän kuin pelastaa – yhteiskuntatieteilijä Ruud Koopmansin “Turvapaikkalotto” esittää vakavaa kritiikkiä nykyistä turvapaikkajärjestelmää kohtaan

Saksassa alkavat majoitustilat loppua: Pikkukylän vastaanottokeskukseen tupsahti 700 pakolaista – pääosin nuoria miehiä Lähi-idästä

Kristillisdemokraatit kaatoivat Hollannin hallituksen – maahanmuutto taas keskeinen erimielisyyksien aihe

Huhtasaari: Köyhä EU ei pysty puolustamaan länsimaisia arvoja – ”Mikään rahamäärä ei riitä, jos maassa on huono hallinto ja tukivarojen käyttö on tehotonta”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.