Maahanmuuttajien virta on jatkunut Kreikan, Makedonian ja Serbian kautta Unkariin. Maahan arvioitiin tulleen elokuussa 50 000 maahanmuuttajaa. Unkari ei pysty rekisteröimään tulijoita, sillä maahan hakeutuu yli 3 000 ihmistä päivittäin huolimatta tehostetusta rajavalvonnasta. Koko vuoden aikana Unkariin on siirtynyt laittomasti 140 000 ihmistä.

Unkarin ja läntisten EU-maiden välit ovat kiristyneet viime päivinä maahanmuuttokriisin vuoksi. Saksan liittokansleri Angela Merkel tähdensi, että Schengen-sopimuksen mukainen passiton siirtyminen sopimusmaasta toiseen voi olla katkolla, jos tilanteesta ei päästä yhteisymmärrykseen. Merkel toivoo EU-jäsenmailta tasaisempaa taakanjakoa.

Moitteita maahanmuutokriisin hoidosta

Unkaria moititaan Sebian vastaisella rajalla olevasta 175 kilometrin mittaisesta piikkilanka-aidasta. Toisaalta Unkari on saanut moitteita siitä, että maasta on päässyt tuhansia rekisteröimättömiä ihmisiä länteen kohti Itävaltaa.

Unkari esti tiistaiaamuna paperittomien pääsyn Itävaltaan menevään junaan. Maahanmuuttajat protestoivat äänekkäästi Unkarin toimia.

Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius kuvaili Unkarin toimintatapoja “skandaalinomaisiksi”. Unkarin ulkoministeriön valtiosihteeri Levente Magyar muistutti Ranskan toimivan samalla tavalla.

– Tuntuu omituiselta, että ranskalaisjohtajat kritisoivat aitaamme samaan aikaan kun he itse pystyttävät muuria Calais’in, hän napautti.

Mikään sopimus ei kuitenkaan kiellä Unkaria pystyttämästä aitaa rajalleen.

Unkariin tulijat eivät ole aikeissa kuitenkaan jäädä Unkariin. He tähyilevät Saksaan, Ranskaan ja Isoon-Britanniaan.

– Meillä on useita lapsia mukanamme. Me emme halua jäädä Unkariin. Me olemme vain läpikulkumatkalla, 24-vuotias Islam Khaili toteaa brittilehti Telegraphille.

Slovakian pääministeri Robert Fico on ärtynyt Merkelin ajatuksesta jakaa tulijoita kaikkiin EU-maihin. Ficon mukaan 95 prosenttia tulijoista ei ole turvapaikanhakijoita, vaan parempaa elintasoa hakevia matkalaisia.

Kreikka kuljettaa paperittomia mantereelle

Kreikan saarilla tilanne on kaaottinen. Yksistään Lesvoksen saarelle tulee päivittäin 4 000 ihmistä Turkista lyhyitä vesireittejä pitkin. Kreikka aloitti jo lähes kaksi viikkoa sitten laittomasti maahan tulleiden ihmisten kuljettamisen saarilta mantereelle. Valtaosa maahantulijoista jatkaa kohti sisemmäs Eurooppaa.

Kreikkalaislauttaan ei mahdu kuitenkaan kerralla kuin noin 2 500 ihmistä. Matkustajalautta risteilee Aigeianmerellä kellon ympäri. Kreikka on lisännyt kuljetuskapasiteettiaan.4 000 ihmisen odotetaan siirtyvän tiistain aikana lähelle Ateenaa Piraeuksen satamaan.

EU:n rajavartiolaitos Frontex varottaa väärennettyjen Syyrian passien lisäävän rikollisjärjestöjen voittoja. EU:n mukaan Syyrian sisällissota oikeuttaa turvapaikkaan. Tällöin muista maista lähteneet ostavat salakuljettajilta väärennettyjä Syyrian passeja.

Henri Myllyniemi