Vihreä Lanka –lehti hätkähdytti äskettäin julkaisemalla laajan jutun toimittaja Minna Rajainmäen rankoista kokemuksista vastaanottokeskuksen vapaaehtoistyöntekijänä. Vaihtoehtoinen näkökulma oli liikaa vasemmistoliitolle.

Rajainmäen Vihreässä Langassa juttu alkoi näin:

”Kesällä 2015 katselen typertyneenä televisiosta pakolaisten virtaa Eurooppaan. Ihmettelen, mitä oikein tapahtuu. Lokakuussa menen töihin vastaanottokeskukseen ja näen kaaoksen omin silmin. Viikon päästä siitä, kun 300 henkilöä on syötetty ja majoitettu, pakolaiset alkavat kinuta vastaanottorahaansa SPR:ltä. Silloin minulle valkenee, ettei kaikilla tulijoilla ole hengenhätää.”

Vastaanottokeskusten arkea on suomalaisessa mediassa tapana käsitellä ruusunpunaisten lasien läpi, mutta Rajainmäen kirjoitus oli tässä suhteessa poikkeus.

”Teen 16-tuntisia työpäiviä. Pian huomaan, että vastaanottojärjestelmä on älytön. En halua hyysätä aikuisia ihmisiä tai heittää yhteistä rahaa kankkulan kaivoon, mutta en myöskään halua ihmisten kuolevan. Lopetan työt vastaanottokeskuksessa kahden viikon jälkeen. Mieheni mielestä vokkityö ei tee minulle hyvää. Olen muuttunut ärtyisäksi ja pelokkaaksi. Minusta tuntuu, että minua seurataan.”

Rajainmäki kuitenkin ystävystyi turvapaikanhakijoiden kanssa ja on tukenut heitä henkisesti. Hän katsoo, että hädässä olevia ihmisiä pitää auttaa, eikä järjestelmä tähän Suomessa aina suinkaan kykene.

Kertomus ei sopinut Vasemmistoliiton maailmankuvaan. Siitäkin huolimatta, että puolue kampanjoiTärkeää on nyt pysyä faktoissa”–teemalla, puolueen aktiivi Dan Koivulaakso hyökkäsi twitterissä kirjoittajaa kohtaan vihjaten tämän esittävän rasistisia sekä ”naurettavan yleistäviä” näkemyksiä.

Koivulaakso antoi viesteissään vahvasti ymmärtää, ettei Vihreän Langan pitäisi julkaista tällaisia kirjoituksia. Vaatimus on kummallinen siihen nähden, että Minna Rajainmäki kirjoitti nimenomaan itse kokemistaan asioista.

”Toivoisi äänenkannattajan sitoutuvan kannatettavansa tavalla antirasismiin, vaikka kilpaileekin oikeiston kanssa”, Koivulaakso vaati.

Painostusyrityksestä kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

SUOMEN UUTISET