YHDYSVALLAT | Harvardin maineikas yliopisto tarjoaa oppilaille ilmaisia tamponeja. Koska maailmassa olisi väärin ajatella, että tamponeja käyttävät vain naiset, niitä tarjotaan kaikille ”menstruoijille”. Tamponeja tarjotaan sukupuolineutraaleissa wc-tiloissa, koska voisi käydä niin, että joku menstruoija tuntisi olonsa epämukavaksi naisten vessassa. Asiasta kertoo yliopiston oppilaslehti.

Ensin taustat: Intialainen Arnav Agrawal sai oivalluksen kaksi vuotta sitten – jos kampuksella jaetaan ilmaisia kondomeja, miksi siellä ei voitaisi jakaa myös ilmaisia tamponeja. Idea sai tuulta alleen, ja on nyt toteutunut. Tamponeja on nyt saatavilla kaikissa kampuksen asuntoloissa.

Kaikki hyvin tähän saakka. Mutta kun järkeviin ideoihin lisätään roima annos överiksi vedettyä sukupuolisensiviivisyyttä, tapahtuu kummallisia asioita.

Sen sijaan, että ilmaisten tamponien noutopiste olisi ollut naisten wc-tiloissa, päätettiin pisteet sijoittaa pääasiassa sukupuolineutraaleihin vessoihin. Opiskelijayhdistyksen varapuheenjohtaja Nicholas D. Boucher perusteli päätöstä sillä, että ”kaikki tamponeja tarvitsevat henkilöt eivät välttämättä tunne oloaan mukavaksi naisten vessoissa.”

Opiskelija-aktiivi Emma Y. He pistää vielä paremmaksi: asiaa kommentoidessaan hän välttää käyttämästä ”naiset”-sanaa, vaan käyttää sen sijaan termiä ”menstruators” (suom: ”menstruoijat” tai ”kuukautisoijat”).

He toisaalta pitää tamponien käyttöä vahvasti sukupuolittuneena asiana.

Konservatiivinen College Fix –verkkolehti kommentoi happamasti Harvardin touhuja. Lehden mukaan poliitisesti korrektissa kielenkäytössä on viime vuosina tullut tavaksi olla puhumatta kuukautisista ainoastaan naisiin liittyvänä asiana. ”Kaikkilla naisilla ei ole kuukautisia – eivätkä kaikki, joilla on kuukautiset, ole naisia”, on edistyksellisissä piireissä tapana sanoa.

Collage Fix –lehden juttua kommentoiva Kaeley Triller harmittelee puhetta, jossa henkilö määritellään kehon toimintojen kautta. Hän pohtii, aletaanko seuraavaksi kondomien käyttäjiä kohta kutsua ”ejakulaattoreiksi”.

SUOMEN UUTISET

Tagit